President Santokhi wil een professionele Rekenkamer

President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag een ontmoeting gehad met het bestuur van de Rekenkamer van Suriname. De waarnemend voorzitter van het college, Paul Brandon, zegt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname dat enkele hete hangijzers die spelen in de samenwerking met de overheid zijn besproken.

De president is overtuigd van de immense taak en verantwoordelijkheden van de Rekenkamer. ‘Om een land goed te besturen is het van eminent belang dat alle instituten goed functioneren, ook om de rechtsstaat te waarborgen is de Rekenkamer als onafhankelijke constitutie cruciaal’, aldus Santokhi. Hij benadrukte een professionele Rekenkamer te willen met voldoende capaciteit.

De ontvangsten en bestedingen van staatsmiddelen dienen verantwoord te worden. Voor de ontvangst en de uitgaven van staatsmiddelen en de financiële verantwoording bestaan diverse wetten.

De Rekenkamer heeft een beroep gedaan op de president om haar de mogelijkheid te geven zich te versterken met kaders om het werk optimaal te kunnen doen. President Santokhi heeft alle ondersteuning toegezegd aan het instituut. Verder heeft het staatshoofd de Rekenkamer gevraagd om alvast marginale controle uit te oefenen op de jaarverslagen van de parastatale bedrijven.

De ministers Bronto Somohardjo (Binnenlandse Zaken) en Armand Achaibersing (Financiën en Planning) waren ook aanwezig bij de ontmoeting. De voorzitter benadrukt dat een intense samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning vereist is om effectief en efficiënt te kunnen opereren. ‘Er is een aantal samenwerkingspunten in de wetgeving die duidelijk de rol van het ministerie weergeven. De samenwerking met de Centrale Landsaccountantsdienst en de interne controlediensten zijn allemaal speerpunten die binnen de samenwerking met Financiën van belang zijn. Wij moeten als het ware getrouwd zijn met elkaar, om het zo plastisch te zeggen’, aldus Brandon. 

Minister Achaibersing heeft de Rekenkamer toegezegd om heel spoedig bij elkaar te komen om het samenwerkingsverband te bespreken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: