Divali-viering ingeluid: President Santokhi roept Surinamers op er voor elkaar te zijn

‘Er breekt een tijdperk aan van voorspoed, rijkdom, een beter Suriname voor alle Surinamers’

‘Divali, oftewel het Lichtjesfeest, symboliseert niet alleen de overwinning van het goede op het kwade, maar de rij van lichtjes symboliseert ook de gedachte van verbondenheid binnen de samenleving.’ Woorden van president Chandrikapersad Santokhi nadat hij donderdag op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo de nationale dia in het kader van de Divali-viering zaterdag had aangestoken, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname. Met het aansteken heeft Santokhi de viering van het Divali-festival officieel ingeluid.

Santokhi riep de samenleving op tot die verbondenheid door er voor elkaar te zijn. Hij zei, dat men elkaar moet ondersteunen in tijden waarin grote delen van de samenleving, getroffen door armoede, Covid-19 en de financiële situatie, het niet makkelijk hebben. ‘Daar is de plicht om de medemens te helpen en bij te staan, in het bijzonder de armen en zwakkeren in de samenleving. Wij moeten als mens er alles aan doen om verlichting in hun situatie te brengen’, sprak de president.

Zoals in het Divali-verhaal een nieuw tijdperk voor Adjodhia aanbrak, zo breekt er volgens het staatshoofd ook een nieuw tijdperk voor Suriname aan. ‘Een tijdperk van voorspoed, rijkdom, een beter Suriname voor alle Surinamers.’

Volgens Santokhi is licht in ieder religie terug te vinden. Licht is het universeel symbool voor warmte alsook van het licht in iedereen. Dit licht wordt volgens het staatshoofd aangewakkerd om positiviteit, welzijn, kennis en harmonie te vereren en het innerlijke weten en kennis te vergroten. ‘Die kennis waarmee we streven naar meer saamhorigheid, verbondenheid en natieversterking. Met het feest van het licht vieren we ook, dat wij achter ons de duisternis hebben verlaten.’

De president riep op Suriname fysiek en moreel schoon te maken, integer en rechtschapen te maken voor de welvaart en welzijn waar we als natie naar toe gaan.

Anil Manurat, voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS), zegt dat zijn organisatie ondanks de Covid-19 situatie gemeend heeft om Divali op een gepaste wijze in te luiden. ‘Vanwege de geldende maatregelen is de setting totaal anders, maar we hebben geprobeerd om binnen het kader van de mogelijkheden het maximale voor te bereiden.’

De activiteiten, die via social media en de televisie gevolgd konden worden, werden bijgewoond door onder meer de Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal.

( foto’s: Regillio Derby)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: