Verbod op plastic zakjes supermarkten hoog op agenda ministeries van RO&M en EZ

Minister Tjong-Ahin: ‘We hebben een project in de startblokken’

De Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur) verzocht in juli 2018 De Nationale Assemblee om een wet te maken, die het gebruik van plastic zakjes in winkels, met name supermarkten, verbiedt. Per jaar worden volgens de organisatie meer dan 200 miljoen zakken gebruikt in Suriname. SuReSur streefde ernaar om per 1 januari 2019 plastic zakjes uit te bannen in supermarkten en winkelcentra.

Een paar maanden later, medio december 2018, lieten fabrikanten van plastic zakjes weten dat er veel moet gebeuren om te komen tot het vervangen van plastic zakjes. Volgens die fabrikanten hebben zij geïnvesteerd in machines voor het produceren van de zakjes en zou er tijd nodig zijn om over te stappen op milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal. Inmiddels is het bijna 2021 en nog steeds lopen klanten ‘snesi’s’ uit met 4, 5 of 6 plastic zakjes vol boodschappen en verdwijnen veel van die zakjes in trenzen en goten met alle gevolgen van dien. 

Minister Sylvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu laat in een reactie tegenover Dagblad Suriname weten: ‘We hebben een project in de startblokken. We zullen opnieuw afstemmen met de sector en een geleidelijke afbouw afstemmen.’

Support Recycling Suriname: ‘Binnenkort gesprek met ministers Walden en Tjong-Ahin’

De Stichting Support Recycling Suriname bevestigt tegenover Dagblad Suriname dat zij inderdaad in juli 2018 een petitie heeft aangeboden aan het parlement voor het uitbannen van de single use plastic zakken. ‘Wij hebben daarna meerdere gesprekken gehad met de toenmalige minister van Handel, Industrie en Toerisme, Stephen Tsang. Ook hebben wij gesprekken gevoerd met enkele producenten van de ‘single use’ plastic zakken en zij hadden ook aangegeven dat zij bereid waren om dikkere plastic zakken te produceren, welke vaker gebruikt kunnen worden en als men toch een tas wil hebben, dan kan die tegen een flink bedrag bij de winkelier worden gekocht.’

‘Minister Tsang had in mei 2019 aangegeven dat het in november 2019 een feit zou zijn: een verbod op het produceren van single use plastic zakken en ook een importverbod. Echter heeft hij het niet doorgezet. Enkele weken geleden hebben wij gesproken met minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische innovatie en zij heeft aangegeven dat het uitbannen van de single use plastic zakken op haar agenda staat en wij hebben ook begrepen dat de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu het ook hoog op zijn agenda heeft gezet. Wij verwachten binnenkort weer een gesprek te hebben met deze twee ministers en ben benieuwd hoever ze zijn met het proces en wanneer ze verwachten om het uitbannen door te voeren.’

WOVS: ‘Enkele winkels verbinden prijskaartje aan een zakje’

Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat men inderdaad al bezig was ‘met een wet om zoveel als mogelijk plastic zakken uit te bannen, aangezien dit schadelijk is voor het milieu en vaak daarin op onverantwoordelijke wijze terecht komt’. ‘De WOVS was eerder bezig in 2019 samen met toen het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, om de winkeliers bewust te maken dat dit nogal schadelijk is voor het milieu.’

Wolfram: ‘Om milieuvriendelijk om te gaan, hadden wij besloten de leden te vragen zakken voor een paar centen of gulden, afhankelijk van de grootte van een plastic zak, te verkopen en niet meer gratis te verschaffen. Niet bij alle consumenten is dit in goede aarde gevallen, omdat zij nog niet bewust zijn van de gevolgen als zij slordig ermee omgaan, wat maar al te vaak gebeurt. Voor de kleinste en simpelste items verwacht de consument al een zak, zoals bij het kopen van 1 lipstick of 1 aansteker. Er zijn nog winkels die er een prijskaartje aan verbonden hebben om de consument te stimuleren een eigen boodschappentas mee te nemen. Niet elk lid doet echter hieraan mee, omdat zij het concurreren belangrijk vinden, en zien dat als een service voor de klant, waardoor de kans groter is dat men zijn inkopen doet daar waar gratis plastic zakken wordt verstrekt.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: