Cedric van Samson: Ik hoop dat Vijay Chotkan de mensen bij Luchthavenbeheer in de ogen kan kijken

In gesprek met Dagblad Suriname zegt VHP-parlementariër Cedric van Samson dat hij hoopt dat de directeur van NV Luchthavenbeheer en ex-minister Vijay Chotkan de mensen bij het bedrijf in de ogen kan kijken en hen de geruststelling kan geven dat ook hij inlevert. “Hij moet ook kijken naar de sociale kant en de werknemers gerust kunnen stellen. Het gevoel van onrechtvaardigheid bestaat er echt.” Van Samsom stelt dat hij persoonlijk in contact is geweest met personen werkzaam bij Luchthavenbeheer. De bedragen waarmee zij moeten rondkomen, zijn pijnlijk, meent de parlementariër. Onlangs heeft de bond bij Luchthavenbeheer de leden opgeroepen om paraat te zijn. De bond gaf aan dat zij kennis hebben genomen van het mogelijk afkomen van de geïndexeerde lonen.

Van Samson is van mening dat je een scheefgroei ontstaat wanneer er gekeken wordt naar de contracten, die leidinggevenden hebben gesloten, en de lonen van het personeel. Als je merkt dat aan de top mensen royaal, alles blijven toucheren is het gevoel van onrechtvaardigheid natuurlijk te begrijpen. Van Samsom geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat de president een commissie heeft ingesteld, die naar zijn zeggen alle ‘abomacontracten’ onder de loep zal nemen. Het kan niet dat het personeel moet inleveren, toelagen worden niet betaald en je dan een directie hebt die zit met zoveel privileges en zich blijft zegenen. Het zijn mensen die hebben gediend in andere functies en zich dan nog blijven zegenen met het kruis. “Chotkan moet kunnen bewijzen dat hij zichzelf niet bevoordeelt. Dat moet hij kunnen ontkrachten.” 

Hoe duur is de directeur, minister en dan weer directeur

Vijay Chotkan liep in 2012 over van de VHP naar de NDP. Nadat hij werkzaam was op het toenmalige ministerie van Openbare Werken werd hij in 2016 directeur van NV Luchthavenbeheer. Medio mei 2019 werd hij minister van Openbare Werken, Transport & Communicatie (OWT&T). In de media was er veel speculatie over een mogelijke afkoopsom, die Chotkan zou hebben ontvangen. Chotkan ontkende dat en gaf aan dat hij geen salaris meer ontvangt van zijn oude werkplaats. Timothy Mendonça werd in juni 2019 aangesteld als waarnemend directeur bij Luchthavenbeheer. Echter verliep zijn contract op 30 juni van het jaar en werd aan de samenleving de nieuwe directeur gepresenteerd. Zo nieuw blijk het niet te zijn, want minister Chotkan werd op wonderbaarlijke manier weer directeur Luchthavenbeheer, een functie die hij tot vandaag vervult. Chotkan is directeur onder een regering die bestaat uit partijen, die hij flink bespot heeft in zijn periode voor de verkiezingen. Zo stelde Chotkan het volgende. “Er wordt steeds gevraagd pe a moni de? Ik zeg dan: je loopt erop en dan vraag je het nog. Het geld is bij de massa en niet bij een kleine elitegroep.” De voormalige minister stelde ook dat er nog tal van projecten liggen. Maar die komen na 25 mei 2020 aan de beurt. De NDP heeft geen haast, omdat ze zeker terugkomt, legde hij uit. Chotkan’s partijgenoot Rachied Doekhie heeft eerder tegenover Dagblad Suriname aangegeven dat “heel Wanica weet dat Chotkan een boef is”. Volgens Doekhie is Chotkan een van de redenen waarom de NDP de verkiezingen van mei heeft verloren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: