Boeren Middenstandspolder en Wageningen krijgen geen water

‘A aannemer e broko den pompu!’

De boeren te Wageningen en in de Middenstandspolder kunnen nog steeds niet over water beschikken om hun arealen te bevloeien. “Terwijl de padieboeren van Wageningen en Middenstandspolder op het water wachten voor de inzaai, zit de aannemer te spelen met de pompen in plaats van dat hij ze maakt. E broko den pompu!”, zegt een zeer verontruste Tolies Macklon, voorzitter van Abop-Wageningen, aan Dagblad Suriname. De inzaaiperiode van padie is van 1 november tot en met 31 december. De minister van LVV heeft volgens Tolies beloofd dat per 15 oktober 2020 de boeren zouden beschikken over genoeg irrigatiewater om hun voorbereidingen te treffen voor de komende inzaai. Echter is hiervan nog steeds niets waargemaakt. “Waarom liegt de minister van LVV?”, vraagt de Abop’er, die zelf ook deel uitmaakt van de groep van benadeelden.

Het sterk verouderd pompgemaal te Wageningen voorziet jaarlijks ongeveer 12.500 ha rijstareaal in Wageningen, de Middenstandspolder en de omliggende gebieden in het district, van irrigatiewater. Volgens Tolies belazert de aannemer eenieder met de installatie van de nieuwe pompen, terwijl de overheid ook weinig doet om hieraan een halt toe te brengen. “Wij boeren lijden eronder. Hoe lang nog? Deze mensen hebben geen kennis van het werk, maar lanti e tan gi den man wroko”, aldus Tolies.

FR

error: Kopiëren mag niet!