Uitkomst Amerikaanse verkiezingen voor de deur

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgt op of kort na 3 november 2020 de uitkomst. De race bij de Amerikaanse verkiezingen gaat nu tussen de voormalige vp en Democraat Joe Biden (vernoemd tot Sleepy Joe) door Donald Trump en laatstgenoemde als zittende president vanuit de Republikeinen.  De campagnes zijn zwaar gehavend door de Covid-pandemie. Er zijn grote staten waar de uitkomst in grote mate de uitkomst in de andere staten beïnvloeden. En zijn er de ‘swing states’ waar de uitkomst van de verkiezing alle twee kanten kunnen opgaan. Al enig tijd is het mogelijk geweest om via de post verkregen stembiljetten in te vullen en te retourneren. Dat retourneren geschiedt in bepaalde gevallen persoonlijk en bij speciaal aangewezen kieskantoren. Mensen zouden al vroeg in de rij staan om persoonlijk hun stembiljetten af te geven. Door de wijze van politiekvoeren is de Amerikaanse bevolking die mag stemmen, ogenschijnlijk nooit zo verdeeld geweest als nu. Zo is het medium Fox News die vrijwel de hele dag door via verschillende mediawerkers en aanhangers van de huidige president bezig is om Donald Trump op te hemelen als de beloofde Messias. Surinamer zijn gewend om de eigen verkiezingen vanuit de strikt nationale optiek te beoordelen en aan de campagnes en de uitkomst zelf een predicaat te geven. Zeer zelden vergelijken we onze verkiezingsverschijnselen met andere democratieën, vooral de onhebbelijkheden die zo aan de oppervlakte komen drijven en de mens steeds weer degraderen tot mens. Neem nu het fanatisme dat vooral te merken is in de Republikeinse kringen. We zeggen vaak dat veel Surinamers met hun verstand op 0 stemmen, maar de domheid waarmee de kiezers vooral hun voorkeur voor de huidige president zitten te motiveren doet je wel met de mond open aan te kijken. Zo is een verklaring dat de tegenkandidaat van Trump toe wil geven aan de economische druk van China en aan de dreiging van het Chinese virus…door de economie op slot te doen via een lockdown en dat moet voorkomen worden. Intussen is het wel duidelijk geworden dat de aanpak van Trump van de Corona-pandemie in de USA verkeerd is. Het doet denken aan de strategie van Mao in China enkele decennia terug in de vorige eeuw. Hij nam het voor lief dat in het belang van de economie en de vooruitgang van China, zoals hij het zag, miljoenen omkwamen van de honger. De doden die nu vallen in Amerika, een van de hoogste in de wereld, worden door de Amerikaanse regering voor lief genomen in het belang van de economie en eigenlijk in het belang van het kapitaal. Door de Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci is recent weer gezegd dat de Amerikaanse aanpak fout is en dat men grotere aantallen doden zal noteren. Door de verkeerde aanpak van de Corona-pandemie, waarmee de president zelf werd besmet omdat hij geweigerd heeft voorzorgsmaatregelen te treffen, is de populariteit van de zittende president afgenomen en is de kans er dat hij deze verkiezingen met een kleine minderheid zal verliezen. De kans zit er dik in dat de Republikeinen zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden in de minderheid zullen komen. Twee keer zijn de presidentskandidaten met elkaar in een debat geweest de afgelopen dagen. De eerste was zeer chaotisch onder andere door interrupties van Donald Trump. De tweede was dat minder maar het was ook niet van een hoog kaliber dat je mag verwachten van een grootmacht als Amerika. De indruk die is achtergelaten na dit laatste debat dat de verkiezingen in de USA gaan tussen twee corrupte persoonlijkheden die beide met hun familie nu in de politieke business zitten. Deze business is sterk verweven met de zakenwereld en de arbeidslobby (de lobby die opkomt voor de belangen van de ‘workers’) staat er geheel los van. De Amerikanen gaan dus kiezen voor in hun ogen de minst corrupte onder de twee kandidaten, volgens hun perceptie. Recente cijfers tonen aan dat met nog enkele dagen te gaan, in vele steden het aantal kiezers dat al gestemd heeft, veel meer is dan de opkomst in die staten bij de verkiezingen van 2016 zoals Texas en Hawai. In enkele andere staten zit men al op 80-90%. Dat komt onder andere omdat er veel gelobbyd is door private organisaties om de Amerikaanse burger naar de stembussen te krijgen. De Amerikaanse president heeft zijn twijfel uitgesproken over het stemmen via de post. Hij heeft aangegeven dat er fraude aan het plaatsvinden is. Maar in de media hebben hier en daar Democraten en Republikeinen artikelen geschreven dat het kiessysteem zoals het er nu is, onder andere via de post, een veilig systeem is en dat er niet valt te frauderen. Om het risico van het ongeldig verklaren van kiesbiljetten te voorkomen, zijn vooral veel Democraten in de rij gaan staan bij de aangewezen kieskantoren om persoonlijk hun stembiljetten te deponeren. Door veel Republikeinen overigens is het overigens afgekeurd dat de zittende president geen garantie heeft willen geven dat indien hij de verkiezingen verliest, hij geruisloos de macht zal overdragen aan de winnaar. Dat vindt men on-Amerikaans en veel lijken op de ‘code of conduct’ in Afrikaanse staten met fragiele democratieën. De opkomst schijnt veel groter te zullen zijn in 2020 dan in 2016, dat komt door het lobbywerk van veel celebrity’s die de burgers hebben opgeroepen om te gaan stemmen. Recent gebeurde dat ook veelvuldig tijdens de uitzending van de heel goed bekeken NBA semi finals en finals. Het is nu afwachten wie straks de verkiezingen wint in het land met de machtigste economie en het sterkste leger in de wereld. De kieskantoren zijn al weken open. Morgen gaan we op deze materie verder in.        

error: Kopiëren mag niet!