Zware aardbeving in de Egeïsche Zee

BY JORDI BOU

Het dodental als gevolg van de aardbeving in de Egeïsche Zee, ten noorden van het Griekse eiland Samos is inmiddels gestegen naar ten minste 37, waarvan 35 in Turkije en twee in Griekenland. Bijna 900 mensen raakten gewond. De aardbeving had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens autoriteiten op 17 kilometer van de Turkse kustplaats Seferihisar, op meer dan tien kilometer onder de zeebodem. De beving werd tot in Turkse hoofdstad Istanboel gevoeld.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis belde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om zijn condoleances te betuigen voor het ’tragische verlies van mensenlevens door de aardbeving die beide landen trof’, liet hij weten op Twitter. ‘Wat onze verschillen ook zijn, dit zijn momenten waarop we moeten samenwerken.’ Erdogan antwoordde door zijn condoleances aan de Grieken aan te bieden.

De twee landen zijn al weken verwikkeld in een verhit geschil over de Turkse energie-exploratie in het oostelijke Middellandse Zeegebied en het verdeelde eiland Cyprus.

error: Kopiëren mag niet!