Minister Ramadhin: ‘De kinderen zijn zonder mond- en neuskapje veilig’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt, in reactie op het besluit dat kinderen jonger dan 12 jaar geen mond- en neuskapje in de klas hoeven te dragen, dat er goed is geluisterd naar met name de kinderartsen, maar ook naar de adviezen van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij begrijpt als minister, maar meer nog als arts, dat ouders van kinderen onder twaalf jaar zich ongerust zullen maken om de gezondheid van hun kroost wanneer die zonder mond- en neuskapje de school bezoeken. Dit bericht de Communicatie Dienst Suriname.

Minister Ramadhin garandeert,dat de regering de veiligheid van de kinderen erg serieus neemt. Hij zegt, dat het dragen van een mond- en neuskapje door de WHO zelfs wordt afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar. ‘De kinderen zijn veilig, omdat het het advies is van de WHO en onze eigen gezondheidsautoriteiten. De kinderen zijn niet in staat anderen te besmetten’, benadrukt minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

De ministeries hebben het besluit ook nog genomen na recente evaluatiegesprekken tussen deskundigen van beide departementen. Uit deze gesprekken is gebleken, dat in de praktijk kinderen onder twaalf jaar veel moeite hebben met het opzetten en blijven aanhouden van mondkapjes. ‘De deskundigen hebben zich erover gebogen en uiteindelijk hebben de wetenschappelijke inzichten aangetoond, dat het gebruik van een mondmasker voor een kind onder de 12 jaar niet verplicht is, althans de nadelen wegen zwaarder dan de voordelen’, aldus minister Ramadhin. 

Behalve dat de kinderen moeite hebben een mond- en neuskapje blijvend op te hebben, zorgt het ook voor concentratieproblemen. In combinatie met de huidige hitte blijkt het mond- en neuskapje ook een enorm obstakel bij het inademen van frisse lucht, waardoor het de gezondheid van de kinderen in een lokaal als gesloten ruimte ook niet ten goede komt.

Volgens Ramadhin is er genoeg wetenschappelijk bewijs om aan te tonen, dat het opzetten van een mondmasker voor kinderen onder de 12 jaar noemenswaardige voordelen noch nadelen heeft. Hij wijst erop dat er protocollen zijn ontwikkeld door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het ministerie van Volksgezondheid en dat er duidelijke richtlijnen zijn. De bewindsman benadrukt, dat indien een kind ziek is, verkouden of grieperig, die thuis gehouden moet worden, dit geldt ook voor leerkrachten. 

Indien een gezinslid positief getest is op Covid-19 of een verdacht geval is, dan dient het kind ook thuis gehouden te worden. De minister zegt verder, dat op deze manier voorkomen kan worden dat er Covid-besmettingen op school plaatsvinden.

De bewindsman benadrukt, dat kinderen boven de 12 jaar nog steeds verplicht zijn een mond- en neusmasker op te doen. De onderwijsgevenden dienen wel steeds  een mond- en neuskap op te hebben. Zij moeten de instructies van hun ministerie als werkgever opvolgen en kinderen onder de twaalf jaar niet te verplichten een mond- en neuskapje op te zetten.

error: Kopiëren mag niet!