Dandiya, volksdans uit India Gujarat

Dandiya wordt in het westen van India tijdens Navratri gedanst. Dagblad Suriname haalt uit bronnen het volgende over deze vorm van dans. Dandiya wordt oorspronkelijk uitgevoerd door mannen en vrouwen die in twee cirkels dansen met stokken in hun handen. De stokken (dandiya’s) van de dans vormen het zwaard van Durga, de Moedergodin. De Dandiya dans wordt met stokken gedanst van 40 cm lang en die stokken geven het ritme aan. Je kan zelf een dans doen zonder andere instrumenten. De stokken zijn al je instrumenten en daarmee geef je het bewegingsritme aan. Elke danser heeft twee stokken en men danst in twee cirkels. De ene cirkel gaat met de klok mee en de andere gaat tegen de klok in en onder het passeren van elkaar, tikt men met de eigen stokjes op de tegenover dansende persoon zijn/haar stokjes. In Suriname werd op 13 oktober en 14 oktober 2018, het Dandiya Festival gehouden te Utopia Heritage. Een ieder was vrij voor deelname. Op de foto’s een terugblik naar dit gebeuren.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!