SLM en brug wel factoren

Er zijn twee zeer interessante zaken die gesprek van de dag zijn en te maken hebben met de nieuwe politieke situatie die er is in Suriname. Ten eerste noemen wij het ontslag van de directeur van de SLM. Deze directeur zou naar verluidt veel werkervaring hebben in de luchtvaartsector en o.a. bij de KLM. Klachten over zijn functioneren zouden er tot voor kort niet zijn geweest. Deze directeur is aangesteld door de vorige regering. Bij de verdeling van de ministeries is het ministerie van TCT toebedeeld aan de Abop. Daarmee komen een heleboel staatsbedrijven en sui generis instituten en autoriteiten die bij wet zijn ingesteld, te vallen onder de Abop. Bij de verdeling van de ministeries is duidelijk door de aankomende president (toen) aangegeven dat de partijen geen eigenaren worden van de aan hun toebedeelde ministeries. Dat betekent dat omtrent de aangelegenheden de ministeries aangaande, er regulier overleg en afstemming tussen de partijen zou worden gepleegd. Maar nu schijnt dat niet het geval te zijn. We zien dat er rigoureus ook goed functionerende en competente mensen thuis worden gezet. We zien dat de VHP nog, ondanks deze partij het veelvoudige meer aan zetels heeft vergeleken met de andere partijen, toch rekening houdt met de rest. Maar we zien dat iets minder of helemaal niet gebeuren bij de Abop. En dat moet nu ook het geval zijn in de case van SLM. De directeur die amper na een jaar dienst is ontheven, zou hebben verklaard dat hij lid is van de VHP, dat zou op de radio zijn gezegd. Maar op het nieuws is ook gezegd dat er mensen zijn in het bestuur van de VHP die niet erachter staan dat hij directeur is van de SLM. Wat de meneer precies heeft misdaan is onduidelijk. Vernomen wordt dat men misschien het de directeur kwalijk neemt waarom de certificering van een nieuw gekocht vliegtuig door Casas zolang heeft geduurd. De vraag rijst of dit aan de directeur heeft gelegen. Maar wie een hond wil slaan vindt allicht een stok. Wat er met de arbeidsovereenkomst zal gebeuren die de man heeft gesloten is ook niet duidelijk. Als het contract niet is verlopen zal men toestemming van de regering moeten hebben om deze dienstbetrekking te beëindigen tussentijds. Maar we weten niet of de directeur eens is met zijn ontheffing of ontslag. En wat de voorwaarden zijn waaronder hij met het contract eens is geworden. We weten dat er in Suriname mensen zijn die denken dat ze alles kunnen doen, ook een ‘plane’ besturen. We zijn benieuwd wie men zal vinden binnen de partij de Abop om te zetten als directeur van de SLM. We zien een ontwikkeling waarbij er binnen de coalitie men zonder moeite alles wat men kan invullen, invult, al is het specifieke kader in de partij niet aanwezig. De strategie moet zijn om een stevig politiek achterban op te bouwen, maar de vraag is of dat in het huidig kiesstelsel mogelijk is. De SLM is al heel lang in een kwetsbare positie en wij moeten daar voorzichtig mee zijn. Opvallend is dat de luchthaven in Guyana open gaat en dat er een schema is gemaakt van de vliegmaatschappijen die in het buurland mogen landen, maar dat de SLM niet op het schema voorkomt.

Een zaak die ook de aandacht trekt en in een stroomversnelling schijnt te zijn geraakt is de brug over de Corantijn. Deze rivier is krachtens afspraken geheel Surinaams territorium en volgens de grondwet is het verboden om Surinaams grondgebied te vervreemden. De rivier zal dus van Suriname blijven. Maar dat verhindert de beide landen niet om gezamenlijk een brug over de rivier te zetten, omdat die de 2 landen met elkaar zal verbinden. Er is een weg die door Guyana lijdt naar Brazilië. De brug over de rivier Takutu (Takutu River Bridge oftewel de Ponte de Rio Tacutu) verbindt de Guyanese plaats Lethem met de Braziliaanse plaats Bonfim. Deze brug is geopend in 2009. Deze brug heeft 5 miljoen USD gekost en is door de Braziliaans regering betaald. De burg is gemaakt in het kader van het programma genaamd Initiatief voor de Integratie van de Regionale Infrastructuur van Zuid-Amerika. In Lethem aan Guyanese zijde zouden er ca 1.700 personen wonen. Er wordt aan landbouw een veeteelt gedaan in dit gebied dat in een savannegebied zou liggen. Lethem lijkt niet een florerende moderne stad te zijn geworden, waarschijnlijk omdat de onderdanen van Guyana en Brazilië niet betrokken zijn in regelmatig personen- en goederenverkeer. De economische waarde van de brug voor Guyana is onduidelijk, maar voor garimpeiros zou het de weg vergemakkelijken om Guyanees grondgebied in te dringen en er goud te winnen. Bonfim aan de Braziliaanse kant is iets dichter bevolkt met ca. 10.000 inwoners, maar nog steeds schaars met een gemiddelde van 1,35 bewoner per vierkante kilometer. Bonfim lig in de staat Roraima met als hoofdstad Boa Vista die ligt aan de westkust van de Rio Branco. Roraima is het schaarst bevolkte deelstaat van Brazilie (450.000 inwoners) en grenst aan Guyana en Venezuela. De brug over de Corantijn schijnt nu wel te komen en volgens de minister van OW van Suriname over enkele jaren. In het nieuws is gemeld dat de Amerikaanse regering USD 20 miljoen klaar zou hebben voor Guyana om deze brug te bouwen.           

error: Kopiëren mag niet!