Roger Penrose, Reinhard Genzel en Andrea Ghez winnen Nobelprijs voor Fysica voor onderzoek naar zwarte gaten

De ene helft van de Nobelprijs voor Natuurkunde 2020 gaat naar de Britse wis- en natuurkundige Roger Penrose, de andere helft gaat naar de Duitser Reinhard Genzel en de Amerikaanse Andrea Ghez.

Zwarte gaten zijn één van de meest duistere geheimen van ons universum. Letterlijk dan, want zelfs licht kan niet aan hen ontsnappen. Een zwart gat ontstaat als een massieve ster, minstens 3 keer groter dan onze zon, implodeert op het einde van zijn levenscyclus. In een fractie van een seconde wordt heel de massa van de zon in een oneindig klein volume samengeperst. Daarrond vormt zich dan een lege zwarte cirkel waar als je er ooit in terecht zou komen je er nooit meer aan zou kunnen ontsnappen. Tenzij je sneller zou kunnen gaan dan het licht, maar dat is onmogelijk. Dit geheel noemt men een zwart gat. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: