President Santokhi: ‘Brug over Corantijnrivier deze regeerperiode een feit’

President Chandrikapersad Santokhi heeft zaterdag tijdens zijn bezoek aan het district Nickerie verzekerd, dat nog tijdens zijn regeerperiode een brug over de Corantijnrivier wordt gebouwd. Volgens de president zijn er al verregaande afspraken gemaakt tussen hem en zijn Guyanese collega Irfaan Ali. In de komende weken gaat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking verdere uitvoeringsafspraken maken. 

‘Er staan financiers klaar, maar we moeten goed voorbereiden en het dossier goed doornemen, zodat we geen fouten maken met zaken die in het recente verleden afgesproken waren’, zei Santokhi.

Volgens het staatshoofd zullen verschillende werkgroepen betrokken zijn in de samenwerking met het buurland. Een daarvan is de werkgroep Personen en Goederenverkeer tussen Suriname en Guyana.

De regering wil gedaan krijgen, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname, dat Suriname en Guyana als twee Caricom-landen op het continent van Zuid-Amerika een hechte samenwerking aangaan. Die samenwerking moet uiteindelijk leiden tot de volledige liberalisatie van het personen- en goederenverkeer tussen de twee landen. Hij benadrukte, dat hierdoor smokkel, illegale doorvoer en corruptie tot het verleden zullen behoren. ‘Het wordt helemaal vrij, dat gaan we allemaal goed regelen en afspreken’, aldus de president.

Over een brug over de Corantijnrivier wordt al jaren gesproken, zeker sinds 1998. In 2010 werd door de toenmalige regering het Nederlandse bouwconcern Ballast Nedam aangetrokken om de brug te bouwen. Deze plannen werden echter weer in de ijskast gezet, omdat er geen financiering voor dit project was. Daarna werd in 2016 geroepen, dat de Islamitische Ontwikkelingsbank (IdDB) bereid was om de brug over de rivier te financieren, maar ook dat viel stil.

Het district Nickerie zal een belangrijke rol krijgen in het beleid van de regering, gezien de (olie-)ontwikkelingen in het aangrenzend Guyana. 

Oud-NDP-parlementariër Rachied Doekhie beweerde medio augustus 2019 nog, dat de voorbereidingen voor de bouw af zouden zijn. De tekening, gemaakt door Ballast Nedam, zou zijn goedgekeurd en er is ook een intentieverklaring tussen de twee regeringen ondertekend, zo zei Doekhie.

De eerste officiële gesprekken over de bouw dateren van september 2010. Bouterse en toenmalig Guyanees president Bharrat Jagdeo waren het met het elkaar eens dat de brug een groot pluspunt zou zijn voor beide landen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: