Ceremonieel kranslegging ivm geboortedag Jaggernath Lachmon

Vandaag vond er een ceremonieel kranslegging plaats bij het beeld van wijlen Jaggernath Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein. Heden, 21 september is uitgeroepen tot Dag van Nationale Verbroedering en Eenheid. President Chan Santokhi heeft eerder aangegeven dat deze dag bedoeld is om de gedachtegoed van wijlen Lachmon te koesteren.

Jagernath Lachmon werd geboren op 21 September 1916 in het district Nickerie. Hij is vanaf de oprichting van de Vooruitstrevend Hervormings Partij in 1949 onafgebroken de voorzitter geweest van de partij. Meer dan een halve eeuw is hij een bepalend factor geweest in de politieke ontwikkeling van Suriname. De legendarische politicus wordt herdacht als een van de grote zonen van Suriname. Lachmon was een voorvechter van de democratie en zijn verbroederingspolitiek heeft de Surinaamse politiek sterk gevormd. De verbroederingspolitiek van wijlen Lachmon samen met Jopie Pengel, de voorzitter van de NPS wordt nog altijd herdacht in ons land. Ook na de onafhankelijkheid van ons land heeft Lachmon een belangrijke bijdrage geleverd in de politieke ontwikkelingen van ons land. Lachmon overleed in 2001 en was tot op zijn overlijden, voorzitter van de Nationale Assemblee. De VHP herdenkt elk jaar de geboortedag van haar wijlen voorzitter. Vorig jaar werd er een nationale conferentie georganiseerd met als thema: ‘Verbroederingspolitiek: kansen en bedreigingen voor Suriname’. Toen werd er gevraagd om deze dag uit te roepen tot nationale herdenkingsdag. Inmiddels vormt de VHP samen met partners ABOP, NPS en PL de regering en is deze formeel uitgeroepen tot gedenkdag.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: