Stemrecht kwijtraken bij ILO is dieptepunt

Suriname is zijn stemrecht bij de International Labour Organization, ILO, kwijtgeraakt, omdat de vorige regering, onder leiding van Bouterse, de contributies niet heeft betaald. In totaal is er een betaalachterstand van SRD 685.000. De ILO is de tweede grootste multilaterale organisatie van de Verenigde Naties, die zich bezighoudt met arbeidsvraagstukken. Suriname is sinds 1976 lid van deze organisatie en heeft zich jarenlang ingezet voor de verbetering van de positie van arbeiders op de markt.

“Dit is een absoluut dieptepunt voor Suriname”, reageert bestuurslid van de vakcentrale C-47 Dayanand Dwarka. Hij zegt dat de nieuwe regering, onder leiding van Santokhi, zo gauw als mogelijk de achterstanden moet betalen, zodat deze internationale misser alsnog wordt gecorrigeerd. “Het moment dat je als land participeert in internationale organisaties, hoor je contributies te betalen. Dat is gewoon deel van het werk”, aldus Dwarka. Hij voegt eraan toe dat geen enkele verantwoordelijke regering het zou klaarspelen om haar stemrecht te verliezen. “Alleen een onverantwoordelijke regering doet dat.”

Landen die aangesloten zijn bij ILO leveren een grote bijdrage aan het dichterbij brengen van sociale partners. Zo wordt er jaarlijks een algemene vergadering in Geneve gehouden, zodat partners besluiten kunnen nemen over de positie van arbeiders over de hele wereld. Ook presenteren de landen de problemen die de werkende klasse in eigen land ervaren. “Suriname heeft steeds actief geparticipeerd met de activiteiten van deze organisatie. Jaarlijks ging er ook een delegatie naar deze vergadering om een bijdrage te leveren. Deze misser moet worden hersteld”, besluit Dwarka.

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: