Slechts 50 Covid-plekken over in Wanica Ziekenhuis

Kort na de Raad van Ministers (RvM) vrijdagmiddag werd er een persconferentie belegd. Het huidig Nationaal Covid Managementteam wordt volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid nog steeds ondersteund door het NCCR en DNV. “De zorgen zijn groot, dus als er maatgelen komen gaan ze gehandhaafd moeten worden. En dat er eventueel sancties zullen volgens als ze niet nageleefd kunnen worden”, benadrukte de bewindsman. Hij verzekerde dat bij de samenstelling van de nieuwe structuur er rekening gehouden is met elke actor binnen de samenleving. Er is een raadsvoorstel ingediend, dat bij presidentieel besluit moet worden vastgelegd. Volgens de bewindsman zal in elk geval de communicatie gerichter naar de samenleving toe zijn. Hij had het over gedragsveranderings-communicatie. “Ik vraag de gemeenschap om kalm te blijven. De situatie is voor nu onder controle. Van het totaal aantal mensen is 62.5% van de gevallen genezen verklaard”, aldus Ramadhin.

Opschaling capaciteit ziekenhuizen nodig

Wat de capaciteit binnen de ziekenhuizen betreft, wordt in overleg met de ziekenhuizen nagegaan of de capaciteit kan worden opgeschaald. “U moet begrijpen dat de druk op dit moment aan het toenemen is. Ik was gisteren (donderdag) in Wanica en in het Wanica Ziekenhuis is het behoorlijk verontrustend om te vernemen dat we maar 50 plekken daar over hebben”, zei Ramadhin. Volgens hem is er werk aan de winkel voor niet alleen de regering, maar van elke actor in de zorg. Ook bij de non-Covid-zorg draaien operaties, specialistische behandelingen en poliklinieken op een minimumniveau. Dat komt volgens hem door de impact van Covid-19 op de zorg. Met kunst- en vliegwerk zal ervoor gezorgd worden dat de non-Covid-zorg wordt gegarandeerd.

Focus niet meer op 10 spoorloze personen

Wat de 10 besmette personen betreft die al weken niet getraceerd kunnen worden, wordt er volgens Ramadhin niet meer op deze personen geconcentreerd, omdat vanwege de duur de kans aanwezig is dat deze personen reeds uit de periode zijn waarin ze anderen kunnen besmetten. “Wij focussen ons dus niet meer op die groep”, aldus Ramadhin. De focus ligt op de besmette personen die in quarantaine moeten en de contact-tracing.

Kinderen kunnen besmet raken, maar niet besmetten

Ramadhin stelde zich omstandig te hebben laten informeren door microbiologen en infectiologen over wat betreft de recente herstart van het onderwijsproces. Er is volgens hem genoeg wetenschappelijk bewijs verzameld dat kinderen wel besmet kunnen worden met Covid-19, maar dat kinderen niet de verspreiders zijn van Covid-19. “Gelukkig ontwikkelen kinderen bijna geen symptomen”, stelde hij. Dat betekent niet dat er niet serieus naar deze groep wordt gekeken. Voor nu moeten leerlingen met griepverschijnselen thuisblijven. Daarnaast zijn er ook andere vrijstellingsvoorwaarden.

FR

error: Kopiëren mag niet!