Ook Fitch Ratings degradeert Suriname’s standing

Fitch Ratings heeft de Lange Termijn Foreign-Currency (FC) Issuer Default Rating (IDR) van Suriname vandaag gedegradeerd van ‘C’ naar ‘RD’.

BELANGRIJKSTE DRIJFVEREN VOOR DE RATING

De verlaging van Suriname’s LT-FC IDR (Long Term Foreign Currency Issuer Default Rating) naar ‘RD’ en de uitgifte rating op Suriname’s 2023 notes naar ‘D’ volgt na instemming van commerciële obligatiehouders op 9 juli met de “consent solicitation” van de regering van 30 juni om het afschrijvingsschema van Suriname’s 2023 notes en de bijbehorende overeenkomst voor aflossing te wijzigen. Fitch is van mening dat een wijziging van de voorwaarden van de oorspronkelijke lening is overeengekomen om te voorkomen dat er een betalingsachterstand ontstaat bij het verstrijken van de aflossingsvrije periode op 10 juli, wat een noodlottige schuldherstructurering en een wanbetaling volgens de criteria van de overheidsrating van Fitch vormt.

De volgende betaling is verschuldigd op 26 oktober 2020. Fitch ziet het risico van een bredere herstructurering van de deviezen-schuld als hoog, als gevolg van de hoge schuldenlast van de overheid, het acute tekort aan deviezen  en de noodlijdende financieringsvoorwaarden. Grote operationele overheidstekorten van gemiddeld 10,4% van het BBP in de afgelopen drie jaar (2017-2019) hebben de hoge overheidsschuld van Suriname doen toenemen. Fitch verwacht dat deze eind 2020 meer dan 100% van het BBP zal bedragen, tegen 80% van het BBP in 2019.

Met de bedoelde lening werden door de regering achterstallige stroomrekeningen bij Alcoa betaald om de Afobakadam te kunnen overnemen. Uiteraard wordt het wijzigen van de afspraken gezien als wanbetaling.

Eerder hebben zowel Fitch Ratings, Standard & Poor’s en Moody’s de kredietwaardigheid van Suriname gestaag omlaag gebracht. De schuldenlast wordt de grootste uitdaging voor de komende regering.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: