Snurken hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn

In deze periode waarin men nu veel meer tijd met elkaar doorbrengt, ontdekken partners of ouders veel van elkaar en hun kinderen. Dat geldt ook voor snurken. “Is misschien altijd daar geweest, maar nooit opgevallen tijdens een middagdutje of in de avond. Nu ik niet kan slapen, heb ik dit wel mogen meemaken”, zegt een burger tegenover de krant. Snurken komt over het algemeen veel voor. Het geluid bij snurken kan zacht zijn, maar ook heel hard, dat men daar zelfs wakker van wordt. Meestal hebben partners het meeste last van het snurken, aangezien de snurker in diepe rust is en van zijn/haar eigen gesnurk geen last ondervindt. Snurken kan over het algemeen geen kwaad. Als er erg hard gesnurkt wordt, kan het wel problemen veroorzaken. De mensen die in de omgeving zijn, slapen daardoor misschien slecht of gaan zelfs apart slapen. Het komt ook zelf voor dat men daardoor vermoeid en slaperig kan zijn overdag, omdat men vaak wakker schrikt van het gesnurk en dus niet optimaal kan rusten. Op het werk en in het verkeer kan dit problemen geven.

Van de 100 vrouwen snurken er ongeveer 25, van de 100 mannen zelfs 25 tot 50. Snurken is het geluid dat ontstaat wanneer turbulenties in de ingeademde lucht een trilling veroorzaken van het slijmvlies in de bovenste luchtwegen, zegt KNO-arts Bies Sewraj-Panday. Hierbij kunnen adempauzes ontstaan, dat wordt wel apneus of hijpopneus genoemd. Als meer dan 5 obstructieve ademhalingsperioden (apneus of hijpopneus) per uur slaap en overmatig slaperigheid overdag niet verklaard kunnen worden door andere factoren,  spreekt men van OSAS obstructief (Slaap Apneu Syndroom). De KNO-arts geeft aan dat de oorzaak kan zijn de neus waaronder de neustussenschot-deviatie, verklevingen in de neus, slijmvlieszwellingen, allergie, poliepen etc. Bij kinderen kan de oorzaak liggen bij de neuskeelholte of vergrote neusamandelen. Tumoren goedaardig of kwaadaardig kunnen samen met de grote keelamandelen, een slappe weekverhemelte  in de mondholte ook aanleiding geven tot snurken. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Het kan medicamenteus, kleine ingrepen, operaties door middel van apparaten. In ieder geval is er hulp mogelijk en hoeft men met gesnurk anderen niet wakker te houden.

TM

error: Kopiëren mag niet!