Je moet het leven weten in te richten

De Coronavirus-omstandigheden van vrouwen, die als middel van bestaan hebben om de huishouding te verzorgen voor andere personen of gezinnen, houdt Dagblad Suriname bezig. Deze groep landgenoten, zelfstandige ondernemers, die veelal op het openbaar vervoer is aangewezen om zich naar en van het werk te verplaatsen, kan door de lockdown en andere maatregelen, niet of moeilijk naar het werk gaan.

Aan handen en voeten gebonden

“Mijn werk zit vast”, klaagt Cynthia. Zij werkt voor meerdere mensen op verschillende dagen en wordt per dag betaald. “Nu zit ik zonder inkomen. Niet dat er geen werk is, want ik word doorlopend gebeld en geappt. Zelfs personen en families, vroegere werkgevers, die ik geen tijden heb gezien, bieden mij nu weer werk aan. Ook een soort uitzendbureau waar ik mij destijds had geregistreerd, maar niets van zich liet horen, heeft contact met mij opgenomen. Maar het Coronavirus heeft mij aan handen en voeten gebonden.”

Geldontwaarding

Een dienstvrouw uit Commewijne gaf door dat het Coronavirus wat werken betreft, haar tot nu toe niet echt heeft belemmerd. “Ik voel de geldontwaarding van de laatste tijd wel in mijn zak. Ik heb ook een huishouding te draaien.”

Liever geen werkgevers die om mij heen draaien

“Kleren wassen en strijken kan. Voor strijken trek ik wel een aparte dag uit, maar ik kook niet. Van alle werkadressen weet ik waar de sleutel te vinden is, of heb ik een kopie als niemand thuis is. Zonder mensen die om mij heen draaien, gaat het werk vlotter. Het liefst werk ik voor echtparen, jonge professionals en buitenlanders zonder kinderen. Het huishouden is bij hun misschien niet gemakkelijker, maar wel minder gecompliceerd als bij een gezin met kinderen.”

Werkrooster

De werkster is al langer dan 20 jaar dienstvrouw. Haar werkrooster laat zien dat zij van maandag tot en met vrijdag 10 uren per dag uit huis is om in Paramaribo op meerdere adressen huishoudelijk werk te verrichten. “Ik werk voor niet minder dan SRD 100 voor 3 tot 4 uren werk. Bij elkaar opgeteld, verdien ik rond de SRD 1500 per week. Vroeger was ik ook schoonmaakster op een school in mijn buurt. Maar heb het opgegeven, omdat het mij teveel werd.”

Hoog inkomen

De opmerking dat zij meer dan een leerkracht verdient en ook nog belastingvrij, werd gepareerd. “Ik vind dat ik mijn loon waard ben, want ik stel niet teleur. Ik ben betrouwbaar. Ik zorg dat ik mijn werk doe. Het huis wordt netjes gehouden. Ik overvraag niet. Probeer maar een dienstvrouw te vinden, die voor minder dan SRD 100 haar krachten geeft. En niet dat zij dan langer, harder en beter werkt dan ik. Dat het mij beter lukt dan anderen om een redelijk bestaan als dienstvrouw op te bouwen, komt omdat ik niet werkschuw ben, mijn werk serieus neem en georganiseerd tewerk ga.”

Werken voor SRD 1.400 per maand

“Mijn nicht heeft 2 kleine kinderen te verzorgen. Met een Imeao-diploma op zak verdient zij voor 6 dagen in de week nog geen SRD 1400 per maand. Al dat geld wordt als het ware uitgegeven aan vervoerskosten, want zij maakt geen gebruik van openbaar vervoer. Haar echtgenoot brengt haar elke dag van en naar het werk in de stad.”

“Ik verdien 4 keer meer dan haar, heb een auto. Maar ik reed voor de lockdown nooit verder dan het Veerplein van Meerzorg en stapte in een bootje naar Paramaribo, waar ik gebruik maakte van de bus. Nu ben ik wel gedwongen om vanwege het Coronavirus mijn eigen vervoer te gebruiken. Maar ik ga ook niet rondrijden in de stad. Trouwens ik heb daar de tijd niet voor. Volgens mij moet je je leven weten in te richten om vooruit te komen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: