“Wij gaan hier dood door stress, niet door Corona”

De Covid-19 positief geteste patiënt B.N. deelt zijn ervaring met Dagblad Suriname. Hij is op maandag 15 juni omstreeks middernacht naar het Wanica Ziekenhuis overgebracht nadat hij positief was getest. B.N. is mogelijk in aanraking gekomen met een besmette persoon. “Ik vertoon absoluut geen symptomen en ik voel mij kerngezond. Als je in het ziekenhuis wordt binnengebracht, word je in een kamer geplaatst. De volgende dag wordt je geprikt door een Cubaanse arts en een Surinaamse verpleegster. De arts is onze taal niet machtig. Zij verstaan ook geen Engels.” Vanaf die dag vragen deze verpleegkundigen de patiënt in kwestie welke medicatie hij normaal gebruikt. “Ik kreeg dus incomplete medicijnen. Het moment dat jij als patiënt opstaat en vraagt naar de medicijnen die tot dat moment niet zijn toegediend, word je verwezen naar de Cubaanse artsen die niet eens Engels kunnen praten. Hoe moet je in zo een geval als patiënt communiceren met de arts? Hoe ga je weten wat er precies met jou aan de hand is? Er zijn geen vaste criteria waarmee men werkt. Wij gaan hier dood door stress en niet door het Coronavirus”, stelt B.N.

Braziliaan na twee dagen met symptomen ontslagen uit ziekenhuis

“Op woensdag 17 juni is een Braziliaan binnengebracht met symptomen van het Coronavirus. Heel opmerkelijk bij dit geval is wel dat deze patiënt na twee dagen en ondanks het feit dat hij symptomen vertoonde, toch op vrijdag 19 juni is weggestuurd. De zorg in dit ziekenhuis is, met deze Cubaanse artsen en verpleegkundigen, gewoon nihil. Er is niemand binnen de ziekeninrichting die naar ons kijkt. Wij zijn Surinamers, maar wij krijgen niet de nodige hulp. Waar moeten wij ons beklag doen omtrent dit soort problemen? Ik ben nog springlevend en ik snap niet hoe ik eruit kan”, aldus de bezorgde patiënt. 

“Ik geef voorkeur aan onze eigen Surinaamse artsen en verpleegkundigen” 

De persoon in kwestie heeft vrijdag aan de bel getrokken en gelijk daarna dus op vrijdag en op zaterdag zijn twee verschillende Surinaamse artsen bij hem en de overige patiënten langs geweest, die naar tevredenheid tot de mensen hebben gesproken. Dit appreciëren de patiënten ten zeerste. 

B.N. heeft van een Surinaamse arts vernomen dat een gemiddelde patiënt 12 tot 14 dagen gezond moet zijn. “Mensen worden uit hun routine gehaald en geplaatst samen met andere zieke mensen. Ik ben niet ziek maar, omdat ik me danig erger vanwege de situatie die hier ter plaatse heerst, zal ik binnenkort zeker wel ziek worden. De Surinaamse artsen doen het werk prima, maar de Cubanen kunnen geen goede basis leggen, omdat het misgaat met de communicatie. Ik respecteer ieders beroep, maar voor mijn geliefd Suriname geef ik de voorkeur aan onze eigen Surinaamse artsen en verpleegkundigen, anders gaan wij hier dood door stress en niet door het Coronavirus.”

Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: