LOCKDOWN (Deel 1)

‘Enkele dagen thuis blijven is geen straf’

De total lockdown die sinds afgelopen maandag tot en met 21 juni is ingevoerd en de partiele lockdown van de afgelopen maanden hebben het leven van veel mensen veranderd en ontwricht. Dagblad Suriname vroeg aan enkele personen om deze veranderde leefsituatie voor ons te beschrijven. Uit de reacties valt wel gelijk op dat de technologie een heel belangrijke plaats inneemt om de tijd thuis te overbruggen. “Door thuis te blijven met het gezin en zelf de huishouding te doen ontdek je dat je het ook zelf kan. Huisdieren verzorgen, koken, eten, goed uitrusten, bidden, ’s avonds wat nieuws en een film bekijken. Dan is het weer naar bed. De dag is zo voorbij”, zegt een burger aan de krant. Een leerkracht van het Imeao vertelt dat zij sinds 16 maart thuis zit, maar in tegenstelling tot wat de gemeenschap denkt, helemaal geen rust heeft. “Dag en nacht met online lessen bezig. Google classroom met 10 klassen te beheren. Lessen in PowerPoint opmaken en opsturen. Voices sturen voor opdrachten/huiswerk. Komt bijkijken, huishoud en gezinsleven. Af en toe Youtube en Netflix. Lekker koken en smullen. Als je effe gaat winkelen, voelt het hemels aan. In de middag op het erf stoeien met de kleine. Kortom ,geen tijd om te balen of klagen. Lukt aardig. We are safe by staying home. That matters”, zegt de leerkracht die ook nog op een kind van 2 jaar moet letten die volop aandacht nodig heeft.

Facebook en WhatsApp blijven belangrijk

Het gebruik van WhatsApp en Facebook blijven vooral erg belangrijk. Zo vertelt iemand dat die vaak bezig is op Facebook en met haar moeder zit te Appen. “Ik ga hun voorlopig niet zien, plus me zoontje is bij haar. Tijd doorbrengen met de andere 2 kids, Youtube kijken op tv, koken ,lekkers maken, huis schoonmaken. Dat is me dag, we zijn de hele dag in huis”.

‘Depressie begint tussen de 4 muren he’

Een ander persoon vertelt dat de lockdown in het begin zwaar was. “Depressie begint tussen de 4 muren he. Op den duur ben ik gaan wennen aan het nieuw leven. Ik heb routine nodig, en die routine had ik elke dag. Nu heb ik een nieuwe routine. Vroeg opstaan, opruimen, koken, meditatie en soms yoga. Daarna online lessen, en dan uitrusten. Dat doe ik nu elke dag. En weg is de depressie”.

‘Al 3 maanden geen inkomen’

Een jonge onderneemster geeft aan dat zij iedere dag moet vechten met haar schoolwerk en tegelijkertijd haar onderneming in stand moet houden. Al 3 maanden zit zij zonder inkomsten. “Al 3 maanden geen inkomen. Heb haast elke dag hoofdpijn. Moet zo vaak valium innemen om  te slapen. Stress dat ik heb. Ik voel me zo machteloos. De rest van me tijd zit ik te eten en samen discussies te voeren met me vader”.

Hoe moet je verder?’

“Om 6.00 uur opstaan, de Heer  danken voor een nieuwe gezonde dag, ramen en deuren opengooien, baden, daarna ontbijten en dan gelijk aan de slag in de keuken om te zorgen voor de pot. Dagelijkse huishouding, daarna is het relaxen geblazen, tv kijken, af en toe gezinspelletjes spelen met mijn gezin, bezig zijn op social media, in de middag op het erf bezig zijn en in de avond af en toe iets lekkers klaarmaken voor de kids en gezamenlijk naar een film kijken totdat het tijd is om t gaan rusten”, zegt een andere burger. Deze stelt dat het wel heel erg is om zonder inkomsten te zitten. “Hoe moet je verder? We zijn sinds 15 maart in lockdown. Het is niet prettig, je moet geld hebben om te eten, internet te betalen enz. en voor lekker relaxen thuis”.

‘We hebben nog een heel leven voor ons’

Er zijn ook personen die toch positief kijken naar de lockdown. “We hebben nog een heel leven voor ons. Enkele dagen thuis blijven is geen straf. Doe het nu. Later kan je vrij zijn met het besef hoe we alles om ons heen moeten waarderen”, zegt één persoon. Een andere zegt ook dat die positief denkt en blijft focussen op doelen die hij in zijn leven wil bereiken. Dankbaarheid tonen voor datgene wat hij tot nu heeft bereikt. “En in vol vertrouwen mezelf zien groeien ondanks alle aardse problemen”.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: