Trump’s afhandeling van de Amerikaanse coronavirus crisis…

Het eerste geval van het coronavirus bereikte de Verenigde Staten medio januari. Sindsdien is de behandeling van de pandemie door de regering Trump door de voormalige Amerikaanse president Barack Obama beschreven als “een absolute chaotische ramp”.

Terwijl president Trump zich concentreerde op China – en klaagde dat China de VS “misleidde” – negeerde hij de dreiging vanuit Europa.

Op 22 januari, gevraagd door een CNBC verslaggever of er “zorgen over een pandemie” waren, antwoordde Trump: “Nee, helemaal niet. We hebben het helemaal onder controle. Het is één persoon die uit China komt, en we hebben het onder controle. Het komt wel goed.”

Trump vaardigde zijn reisverbod voor China uit op 31 januari, maar nam er pas op 11 maart, bijna zes weken later, een aan voor Europa.

De president ging door met het verwerpen van Covid-19 infecties. Op 26 februari zei hij dat “binnen een paar dagen [het] dicht bij nul zal zijn”.

Toen Covid-19 midden maart boven de 6000 gevallen uitkwam, beweerde Trump dat hij altijd wist dat het coronavirus een pandemie zou zijn.

Begin mei rapporteerde de Washington Post dat Trump ongelukkig was met epidemiologische modellen die een dodental van meer dan 100.000 suggereren. Het Witte Huis creëerde toen een nieuwe coronavirus-taakgroep onder leiding van Trump’s economische adviseur Kevin Hassett. Dit team produceerde een analyse die een veel lager dodental suggereerde.

Hassett’s zogenaamde “kubusvormige model” – ontwikkeld op een Excel-spreadsheet – toonde Covid-19 sterfgevallen die halverwege mei tot nul waren gedaald.

In januari waarschuwde het toenmalige hoofd van het vaccin, Dr. Rick Bright, de regering voor een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen ( PPE), met name N95 respirators, in de nationale strategische voorraad. Een van de domste beweringen van Team Trump was dat president Obama de schuld kreeg van het gebrek aan N95-beschermingsmiddelen en andere PPE.

Vervolgens passeerde de VS op 27 mei de grimmige mijlpaal van 100.000 Covid-19 doden – bijna evenveel Amerikanen als er in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. En nu bevindt de grootste economie ter wereld zich in de ergste recessie sinds de Grote Depressie van de jaren dertig.


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: