Waarnemers Caricom complimenteren Surinamers voor attitude verkiezingsdag

Gisteren hebben de waarnemers van de Caricom een persconferentie belegd in Royal Torarica.

Dora James die de delegatie leidt, gaf aan dat alhoewel het een uitdaging is geweest, de delegatie bijzonder verrast is geworden door de verkiezingen in Suriname. Het was uniek. De vriendschappelijke band en eenheid tussen personen van verschillende partijen was ‘simply amazing’. ‘We commend the process’, gaf James aan. Het was verassend hoe alles bij elkaar kwam. Het was ook vredig op de dag van de stemming. De stemming is op tijd begonnen.

Volgens James was het personeel goed getraind. Alhoewel het proces op sommige plaatsen traag verliep, stelde zij dat de regering alle moeite gedaan heeft. In een moeilijke situatie hebben zij alle maatregelen getroffen voor Covid-19.

Het is ook te applaudisseren dat het volk in groten getale is opgekomen voor het uitvoeren aan hun plicht. Alhoewel social distance laag was, kan het geheel een geslaagd democratisch proces genoemd worden. “Wij hebben als waarnemers de oproepingskaartproblemen gezien. De lange rijen waren soms ook een probleem. Maar Suriname verdient een applausje. Het was geweldig om te zien hoe mensen naar buiten kwamen.

Er waren ook wat problemen aan het eind.” Maar volgens James was er een goede telling en zijn de procedures gevolgd. “Ik kan aangeven dat de uitslagen het wil van het volk reflecteren. Onze missie was alleen observeren. We hebben als waarnemers enkele incidenten meegemaakt, maar er is ons aangegeven dat het gecorrigeerd is. In ieder geval heeft de organisatie het geweldig goed gedaan.” De delegatie van de Caricom bestaat uit 4 personen en staat onder leiding van Dora James uit St. Vincent and the Grenadines. Daarnaast bestaat de groep uit Ian Shelly Hughes van Antigua and Barbuda, David Commisiong van Barbados en Gill Arley uit Grenada.

De missie is naar Suriname gekomen met een charter van de SLM. Volgens planning zal de Caricom-missie  vandaag vertrekken uit ons land.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: