Roy Bhikharie: “De verkiezing riekt naar oneerlijkheid en deels onwettigheid”


Na een ophefwekkende resolutie om de telling op de verkiezingsdag te schorsen, heeft president Desi Bouterse donderdag bekendgemaakt dat er geen partiële lockdown zal gelden op 24 en 25 mei. Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), is desalniettemin
van mening dat de hele verkiezing naar oneerlijkheid en deels onwettigheid riekt. In gesprek met Dagblad Suriname zegt hij dat de algemene, vrije en geheime verkiezingen in een uitzonderingstoestand plaatsvinden. Die uitzonderingstoestand heeft bovendien een wettelijke
basis. Naar zeggen van Bhikharie zou dit al betekenen dat de verkiezing wettelijk niet gehouden kan worden.

“Een vrije verkiezing betekent niet alleen dat je vrij bent in je keuze, maar ook dat je vrij bent in het maken van propaganda. Terwijl alle andere partijen zich moesten houden aan de Covid-maatregelen, deed de regerende partij alsof alles normaal was. Daar proef je al die oneerlijkheid.” Bhikharie merkt op dat er in de samenleving bezorgdheid heerst doordat de indruk gewekt wordt dat alleen NDP’ers geplaatst zijn op de stembureas.

Het verbaast hem dat de politieke partijen toch onder deze omstandigheden aan de verkiezing willen participeren. “Bijna alle partijen hebben geklaagd over frauduleuze praktijken. Waarom vraagt men dan niet om de verkiezing uit te stellen totdat alles regulier kan plaatsvinden? Vanwaar die hype om de verkiezing door te laten gaan?”, aldus Bhikharie.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: