Strei! wil onverklaarbaar verdwenen gelden terughalen

Maisha Neus

De voorzitter van de politieke partij Strei!, die dit jaar voor de eerste keer meedoet aan de verkiezingen, heeft als één van haar prioriteiten de onverklaarbaar verdwenen gelden terug te halen. “Dit hebben we vanaf onze oprichting aangegeven”, merkt Maisha Neus op. Het terughalen omvat twee werkgebieden. “In Suriname zelf moet de controle worden uitgevoerd, maar ook moet gekeken worden wat er op buitenlandse rekeningen is gedeponeerd.” Strei! is van oordeel dat er forensische deskundigen moeten worden aangetrokken ter versterking van de rechterlijke macht. “Deze zijn hier dun bezaaid, dus die expertise wordt aangetrokken uit het buitenland”, stelt Neus, die zegt dat de hoge kosten geen drempel hoeven te zijn, omdat er op basis van ‘no cure no pay’ gewerkt kan worden. “Niemand loopt met tassen vol geld de bank uit, er is altijd een paper trail.”

Op papier zijn er transacties gevoerd. Dit betekent dat de banken de geheimhoudingsplicht deels moeten opheffen en informatie beschikbaar moeten stellen aan de anti-fraudecommissie.” Neus onderbouwt dat de partij Strei! transparant is. “Onze partij vraagt van haar leden dat zij voordat zij De Nationale Assemblee betreden openheid geven van hun financiële toestand. Heb je een huis of andere bezittingen? Na de zittingsperiode wordt er weer gecontroleerd.” De voorzitter legt uit dat na de zittingsperiode gecontroleerd wordt of het klopt of datgene wat je verworven hebt, met je salaris is verdiend. “Zo moet het ook met de overheidsuitgaven. De regering schreeuwt heel hard dat ze aan transparantie werkt. Maar in het 720 pagina’s tellende boekwerk, ‘Van visie naar verworvenheden; Regering Bouterse Adhin 2015-2920’, recentelijk uitgegeven, staan alleen woorden, vrijwel geen cijfers”, merkt Neus op.

“In bijvoorbeeld Amerika of Brazilië zijn de malversaties, begaan door hoge pieten, onderzocht. Dit is een technisch-juridisch ingewikkeld proces, dat ‘asset tracing’ heet. Voor Suriname is hier al het een en ander over gezegd door forensisch accountant Anand Biharie. Ook professor Diekman heeft tijdens zijn gastcolleges aan de Adek aandacht besteed aan vervolging van witteboordencriminelen. Asset tracing is simpel gezegd: follow the money. De specialisten onderzoeken het financieel bezit en bepalen hoe dat is vermeerderd. Geïnteresseerden kunnen kijken hoe dat in zijn werk gaat op bijvoorbeeld: https://www.fticonsulting-emea.com. Dit is een site waar helder wordt uitgelegd welke stappen worden ondernomen tijdens zo’n onderzoek. Door good governance en transparantie zal onze plaats op de wereldcorruptielijst verbeteren”, aldus de voorzitter van Strei!

RB

error: Kopiëren mag niet!