Ludwig van Beethoven 250 jaar geleden geboren

Ludwig van Beethoven, Duits componist en pianist, is een bepalende figuur in de geschiedenis van de westerse muziek, wiens werk de overgang tussen het klassieke en het romantische tijdperk markeert. Zijn doofheid op latere leeftijd maakt zijn muzikale prestaties des te verbazingwekkender.

Geboren in 1770 in Bonn, in het huidige Duitsland, verhuisde Beethoven als jonge muzikant naar Wenen en werd een van de meest gevierde componisten aller tijden.

Geworteld in de klassieke tradities van Mozart en Haydn, omvat zijn kunst de nieuwe geest van het humanisme en het beginnende nationalisme van die tijd, zoals uitgedrukt in de literaire werken van Goethe en Schiller, de morele imperatieven van Kant, en de idealen van de Franse Revolutie, met haar gepassioneerde zorg voor de vrijheid en de waardigheid van het individu.

Zijn bekendste composities zijn 9 symfonieën, 5 concerto’s voor piano, 32 pianosonates en 16 strijkkwartetten.

Zijn Moonlight Sonate voor piano en zijn dramatische vierstemmige opening van zijn Vijfde Symfonie behoren tot de bekendste klassieke muziekstukken die ooit zijn geschreven. Zijn Ode aan de Vreugde, onderdeel van de Negende Symfonie, is door de Europese Unie geadopteerd als de Hymne van Europa.

Zijn persoonlijke leven werd gekenmerkt door een heroïsche strijd tegen oprukkende doofheid, en enkele van zijn belangrijkste werken werden gecomponeerd tijdens de laatste 10 jaar van zijn leven toen hij zijn gehoor volledig had verloren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: