RUIMTEVAART: 27 mei mijlpaal bemande vlucht SpaceX

NASA-astronauten zullen voor het eerst in bijna negen jaar vanaf Amerikaanse bodem vertrekken als de SpaceX Crew Dragon wordt gelanceerd op een Falcon 9-raket naar het International Space Station (ISS). In 2014 wees NASA $8,5 miljard aan SpaceX en Boeing toe om bemanningscapsules te ontwikkelen.

NASA astronauten Douglas Hurley en Robert Behnken zullen om 16:32 Oostelijke Tijd (20:32GMT) op woensdag 27 mei van het Lanceercomplex 39A op het Kennedy Space Center van Florida opstijgen. Samen met Apollo, Skylab, Apollo-Soyuz en de spaceshuttle, is Complex 39A van de Lancering het startpunt geweest voor veel van de meest inspirerende missies van de natie.
De zogenaamde Demo-2-missie zal het transportsysteem van de bemanning van SpaceX valideren, met inbegrip van het lanceerplatform, de raket, het ruimteschip en de operationele mogelijkheden.
In het kader van NASA’s Commercieel Bemanningsprogramma hebben SpaceX en Boeing elk hun respectievelijke Crew Dragon- en Starliner-capsules ontwikkeld.  Sinds het einde van het Space Shuttle Programma in 2011 is het Soyuz-voertuig van Roscosmos het enige transportmiddel voor astronauten van en naar het ISS.
Sinds 2012 vervoeren Dragon capsules vracht naar het ruimtestation.  In maart 2019 voerde SpaceX een succesvolle Demo-1 missie uit van het vermogen van het Crew Dragon-ruimtevaartuig om autonoom verbinding te maken met het ISS.  Een maand later werd het schip vernield tijdens het afbreken van de motortest toen de SuperDraco-motoren defect raakten.

Marcia Dunn van de Associated Press meldt dat de Starliner van Boeing in de verkeerde baan terechtkwam na het opstijgen van de eerste testvlucht in december 2019.  De timer aan boord van de Starliner verbruikte veel van zijn brandstof te vroeg na de afscheiding van de Atlas V-raket. Boeing is van plan de onbemande test later dit jaar te herhalen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: