Covid-19 kan honger in de wereld verdubbelen

Volgens analyse van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties kan het aantal mensen dat acute voedselproblemen staat te wachten als gevolg van de coronapandemie tegen het eind van 2020 zijn verdubbeld.

De directeur van het WFP, David Beasley, vertelde de VN-Veiligheidsraad dat hij, nog voordat Covid-19 een probleem werd, de wereldleiders vertelde dat “2020 de ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog zou kennen”. Dat komt door oorlogen in Syrië, Jemen en elders, sprinkhanenzwermen in Afrika, frequente natuurrampen en economische crises in onder meer Libanon, Congo, Soedan en Ethiopië, zei hij.

Beasley zei dat 821 miljoen mensen elke nacht hongerig naar bed gaan over de hele wereld, nog eens 135 miljoen mensen worden geconfronteerd met “crisisniveaus van honger of erger”, en een nieuwe WFP-analyse toont aan dat als gevolg van Covid-19 een extra 130 miljoen mensen “aan de rand van de hongersnood zou kunnen worden geduwd tegen het einde van 2020”.

Volgens het WFP waren de tien landen met de ergste voedselcrises in 2019 Jemen, Congo, Afghanistan, Venezuela, Ethiopië, Zuid-Soedan, Syrië, Soedan, Nigeria en Haïti.

Beasley zei dat de voedselcrisis in veel landen het gevolg is van een conflict.

Maar hij zei dat hij het vooruitzicht van “een hongerpandemie” aan de orde stelde omdat “er ook een reëel gevaar bestaat dat er meer mensen zouden kunnen sterven aan de economische gevolgen van COVID-19 dan aan het virus zelf”.

Het hoofd van het WFP zei dat de lockdowns en de economische recessie naar verwachting zullen leiden tot grote inkomensverliezen voor de werkende armen.

Hij wees op een scherpe daling in overzeese overmakingen die landen zoals Haïti, Nepal en Somalie” zullen kwetsen; een verlies van toerismeopbrengst die, bijvoorbeeld, Ethiopie” zal schaden waar het voor 47 percent van de totale uitvoer geldt; en de ineenstorting van olieprijzen die een significante invloed in lage-inkomenslanden zoals Zuid-Soedan zal hebben waar de olie voor bijna 99 percent van de totale uitvoer zorgt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: