Covid-19 team, dank u wel!

De uitdaging voor de Surinaamse regering begint nu met Covid-19. De Surinaamse overheid is niet efficiënt, het zit vol met overbodig en niet gemotiveerd personeel. Luiheid en ondeskundigheid is meer regel dan uitzondering. Tot nu toe wordt de kar getrokken door enkele zeer toegewijde mensen als de directeuren van Volksgezondheid, Bureau Nationale Veiligheid en NCCR. Maar er blijft een groot gevaar aan de grenzen van Suriname. Mensen boren weg en komen hier aan. Sterker nog, mensen ontsnappen uit quarantaine uit Frans-Guyana en komen hier aan. Ze worden gepakt en weer teruggestuurd. Er zijn dus een groep zeer onverantwoordelijke mensen bezig aan de beide grenzen. Het doet wel goed om te lezen dat de politie mensen in verzekering heeft gesteld en ze gaat vervolgen voor mensensmokkel. Dat is een waarschuwing naar de andere toe. Ook een compliment aan Defensie die weigert om geconfisqueerde goederen terug te geven aan enkele hardnekkige overtreders. We steunen nu op het leger en de Kustwacht die op beide rivieren kunnen worden ingezet om de surveilleren en overtreders hard aan te pakken. De maatregelen, de inbeslagnames en de insluitingen moeten door de regering worden bekend gemaakt. Ook moet steeds worden bekend gemaakt dat rennen naar de pres niet helpt en niet zal helpen. Het is nu zaak dat alle mensensmokkelaars hard worden aangepakt. We moeten onze gemotiveerde leiders in het Covid-19 team niet ondermijnen. Het sorry zeggen door de president enkele dagen terug was meer gericht om deze leiders niet in de steek te laten. Tot nu toe hebben ze een zeer goede job gedaan evenals als alle politiemensen betrokken bij de quarantaine en alle artsen en verplegenden betrokken bij monitoring en testen en het verzorgen van zieke burgers. Wij moeten ergens via een stichting als Su-Aid of Stichting 1 voor 12 een minutenlange applaus ook organiseren voor onze frontvechters tegen Covid-19. Suriname is in Zuid Amerika het land met de minste besmettingen, de minste doden en procentueel de meeste genezingen. Het lijkt er veel op dat we gaan richting een genezing van 90%, nu zitten we op 60%. Onze Covid-19-team heeft de gezondheid van de bevolking alhier op Surinaams gebied op nummer 1 gezet. Er is binnenskamers heel strategisch nagedacht om het virus te containen. Deskundigen hebben het voor het zeggen gehad, de politiek (die veel rekening houdt met emoties) heeft geen interventies kunnen plegen in de gezondheidsmaatregelen die gezamenlijk door de Covid-19-top is bepaald. De politiek heeft deze autoriteiten en deskundigen de ruimte gegeven, het resultaat is er geweest. Maar we willen het Covid-19 team, haar top en haar deskundigen en ook de vp die zich nauw met de zaak bemoeit, behalve complimenteren, ook veel sterkte toewensen en hun vragen om onverbiddelijk te zijn zoals ze tot nu toe zijn geweest. Er komt nu een uitdaging door de binnenkomst van groepen mensen die mogelijk het cijfer 10 omhoog zullen brengen. We zijn gerust met de wijze waarop de Volksgezondheid-directeur op heldere wijze heeft uiteengezet hoe de monitoring van deze groep zal plaatsvinden. Er is rekening gehouden met de beperkte medische capaciteit en infrastructuur in Suriname. De prioriteiten zijn duidelijk, het beschermen van de half miljoen Surinamers in Suriname door de interne spreiding hier te voorkomen. Men zal gedoseerd en zonder haastige spoed de groepen binnenhalen, 1 voor 1. En zo moet het ook. De Surinamers en ingezetenen die terug komen naar Suriname, komen met een groot risico. Ze komen uit een land waar de regering, in het belang van de economie en de bedrijven, de gezondheid van de bevolking niet op de eerste plaats heeft gezet. Maar je hoort onze broeders en zusters  die daar wonen, niet klagen over Rutte en de regering. Was Suriname hier lokaal laks geweest met Corona en zouden we cijfers hebben als Guyana en Frans Guyana, dan zou het niet mals zijn op facebook. Onze broeders en zusters die hun paspoort hebben ingeruild, zouden de regering hier niet sparen. Dus onze landgenoten komen terug uit een groot-risicoland. Dat moeten ze wel beseffen. Het doet goed dat de mensen op de twee luchthavens worden getest en dat er monitoring ook in het vliegtuig plaatsvindt gedurende de vlucht van 8-9 uur. Wanneer de groep die hier aangekomen is, duidelijkheid heeft verschaft, dus na 2 weken, kan beslist worden over de volgende vlucht. En zo gaan we met gaps van 2 weken kunnen beslissen over de vluchten. We kunnen niet anders, omdat we op alle vlakken in onze uitvoering beperkingen hebben. De regering moet nu overgaan om personen die quarantainemaatregelen negeren, een boete op te leggen of hen geïsoleerd op te sluiten. De uitvoering zal nu in een andere versnelling komen.      

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: