Europa versoepelt geleidelijk Covid-19-lockdown

Sommige Europese landen verzachten geleidelijk de restricties die zijn opgelegd om de verspreiding van de coronavirusziekte (Covid-19) te beperken bij een afnemende trend in aantallen nieuwe infecties.

De uitvoerende macht van de EU, de Europese Commissie, publiceerde woensdag haar “routekaart” voor de leden van ’s werelds grootste handelsblok om een uitstap uit de lockdowns te coördineren, wat volgens hen minstens een paar maanden zou moeten duren en grootschalige tests zou moeten inhouden.

Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding zijn in Europa inmiddels zo’n 80.000 mensen aan de ziekte overleden – ongeveer tweederde van het wereldwijde aantal. De commissie zei dat die wetenschappers de komende weken en maanden als leidraad moeten dienen voor de nationale exitstrategieën.

Brussel maakt zich ernstig zorgen over de schade die kan worden aangericht als elke EU-lidstaat zijn eigen koers uitstippelt, gezien de paniek die ontstond nadat de pandemie zich voor het eerst in Italië had verspreid, met onaangekondigde grenssluitingen die tot massale verkeersopstoppingen en exportverboden hebben geleid, waardoor de zwaar getroffen landen van medische apparatuur werden beroofd.

En de EU is zeer verdeeld in haar aanpak. Ondanks de verwoestingen die de ziekte op hun economie aanrichtte, heeft Frankrijk deze week zijn sluiting verlengd tot 11 mei en lijkt België in dezelfde richting te gaan. Ook Spanje heeft onlangs voor de tweede keer de noodtoestand verlengd met nog eens twee weken.

Waarschuwend dat het opheffen van de beperkingen “onvermijdelijk zal leiden tot een overeenkomstige toename van nieuwe gevallen”, zei de commissie dat dit alleen moet beginnen wanneer de verspreiding van de ziekte aanzienlijk is gedaald en voor enige tijd, en wanneer ziekenhuizen meer patiënten aankunnen.

Hoewel de commissie, die EU-wetten voorstelt en ervoor zorgt dat deze worden gehandhaafd, niet precies aangeeft hoe de EU-landen de overgang moeten maken, wordt in de routekaart wel benadrukt dat hun “optreden geleidelijk moet verlopen”.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: