Hans Prade: integer, recht door zee 

De bekende Surinaamse geoloog, politicus, zwembondvoorzitter, maar vooral voorzitter van de zwembond en de Rekenkamer van Suriname, is heengegaan. President Ronald Venetiaan prees de integriteit van Prade. Hij prees hem als integer, recht door zee en onverschrokken. Hij was iemand die zich niet ervoor liet lenen om wat krom is recht te praten. Prade kreeg 2 keren problemen met de regeringen met een militaire signatuur. In de jaren ’80 moest hij teruggeroepen worden omdat hij inderdaad niet recht praatte wat krom was als ambassadeur in Nederland. In de Bosje-periode (1996-2000) toen de staatskas werd leeggeplunderd, toen werden de kritische rapporten van Hans Prade vanuit de Rekenkamer niet geapprecieerd. Hij werd voortijdig ontslagen op initiatief en de goedkeuring van alle regeringspartijen: NDP, BVD, KTPI, HPP en PVF.    

Hans Orlando Prade werd in 1938 geboren. Prade studeerde Geologie aan de Universiteit van Leiden en woonde volgens president Venetiaan samen met hem boven bejaardenhuis Zonneweelde in Oegstgeest. In die periode zat hij met Venetiaan in het bestuur van de Surinaamse Studenten Vereniging (SSV) Leiden. Nadat hij daar in 1964 was afgestudeerd keerde hij terug naar Suriname. Uit onvrede met de toenmalige Surinaamse politieke partijen richtte hij samen met Venetiaan, die inmiddels ook naar Suriname was teruggekeerd, de Nationale Volkspartij (NVP) op die echter maar een korte tijd heeft bestaan. Venetiaan sloot zich aan bij de Nationale Partij Suriname (NPS), terwijl Prade lid werd van de Progressieve Nationale Partij (PNP) van Just Rens. Prade is ook nog voorzitter geweest van die partij. In de jaren ’60 deed Prade programma’s bij radiostation SRS over onderzoekingen in het binnenland en deed hij ook het programma SRS-Mindri Wiki, een interactief programma. Prade stopte bij de radio toen in 1982 alle zenders werden gesloten en alleen de STVS (televisie), de SRS (radio) en de Ware Tijd (krant) onder censuur mochten verschijnen. Hij wenste niet gecensureerd te worden. Prade had inmiddels gewerkt bij de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) als geoloog en was ook kort parlementariër. In 1986, toen de censuur ophield, deed Prade Mindri Wiki bij Apintie. 

Toen de coup werd gepleegd in Suriname in februari 1980, was Prade politiek commentator op de Surinaamse radio. Begin 1981 werd, hij dankzij de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken André Haakmat, ambassadeur in Nederland. Zijn ongeremde en ondiplomatieke uitlatingen over Suriname werden door de militairen in Suriname niet gewaardeerd. Op 1 juni 1982 werd Prade vervangen. 

Terug in Suriname was Prade onder andere voorzitter van de Surinaamse Zwembond. In september 1991 was hij de presidentskandidaat voor DA ’91. Zowel Ronald Venetiaan (80%) als Jules Wijdenbosch (14%) haalden meer stemmen dan Prade (6%). Prade was ongeveer 10 jaar voorzitter van de Surinaamse Rekenkamer. Ten tijde van de regering Wijdenbosch was hij zeer kritisch over de financiering van de bruggen over de Surinamerivier en de Coppename. Zijn kritische rapporten leverden hem een motie van wantrouwen op in DNA en later zijn ontslag. Er waren veel conflicten met de regering die zijn rapporten over corruptie, wanbesteding en vermoedelijke omkoperij niet erg op prijs stelde. De man die trots had aangekondigd dat hij zich nooit uit Suriname zou laten wegjagen, emigreerde zelf naar Nederland. In 1998 ging hij met pensioen en vestigde hij zich in Nederland om zich bij zijn kinderen te voegen. 

In Nederland was hij de laatste jaren, voor zover onze informatie reikt, meer betrokken met vrijwilligerswerk en daarvoor met werk tegen discriminatie. 

In februari 2019, iets meer dan een jaar geleden, zei Hans Prade aan Parbode dat hij ‘in blessuretijd’ leefde. Hij miste op dat moment zijn 2 jaar overleden vrouw heel erg, ondanks de aanwezigheid van de kinderen en de kleinkinderen en al zijn bezigheden.

President Venetiaan typeerde Prade voor de huidige jonge generatie als een voorbeeld van een zoon van het land en politicus die zich dienstbaar heeft gemaakt voor het belang van Suriname en voor het volk. Er wordt inderdaad door zelfs oude politici afgegeven op de ‘oude politiek’. maar zeker moet van een aantal nog in leven zijnde politici en enkele die ons al zijn voorgegaan dat ze een voorbeeld zijn geweest en dat we zulke dienaren van het volk missen in deze tijd. Er is olie gevonden voor de kust, voor de tweede keer, en dan zal Suriname deze integere zonen missen. We moeten zeker hier memoreren Andre Telting en Humphrey Hildenberg, die beiden al zijn overleden. Ook Hans Prade is nu heengegaan. Maar president Ronald Venetiaan is onder de presidenten zeker een voorbeeld. Hij heeft de verleidingen van weelde en privileges kunnen weerstaan en kon zijn partij de NPS tijdens zijn presidentschap altijd in toom houden. Dat missen we in deze tijd. Aan de nabestaanden en vrienden van Hans Prade wordt sterkte toegewenst.       

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: