Amerikaanse Nederlanders dreigen bankrekening te verliezen

Nederlanders die, min of meer bij toeval, ook de Amerikaanse nationaliteit hebben, dreigen in het ergste geval hun bankrekening te verliezen. Banken hebben hun Amerikaanse burgerservicenummer (ssn) nodig, maar door de coronacrisis is de aanvraagprocedure daarvoor vastgelopen. Dat meldt Americans Overseas, de organisatie die deze Accidental Americans bijstaat. Anderhalve week geleden kwamen daar nog meldingen binnen van mensen van wie de bankrekening is bevroren of opgezegd.

Nederlandse banken zijn sinds dit jaar verplicht het ssn van hun Amerikaanse klanten door te geven aan de belastingdienst van de Verenigde Staten, zo bepaalt een fiscaal verdrag uit 2013 met dat land. Kunnen banken dit niet, dan volgen mogelijk sancties.

Bureaucratische nachtmerrie

Onder normale omstandigheden is het al een bureaucratische en dure nachtmerrie voor veel Nederlandse Amerikanen om aan de benodigde informatie te komen. Ze zijn Amerikaan omdat één van hun ouders dat is, maar beschikken vaak niet over een ssn omdat ze nooit in de Verenigde Staten hebben gewoond. Of ze zijn in dat land geboren, maar in hun kindertijd naar Nederland verhuisd met hun Nederlandse ouders. Naar schatting vallen zo’n 20.000 mensen in deze categorie.

Nu het Amerikaanse consulaat voor onbepaalde tijd is gesloten vanwege het coronavirus, is het voor deze mensen onmogelijk om aan de benodigde gegevens te komen. ‘Afspraken bij het consulaat, waar mensen al maanden op wachten, zijn geannuleerd,’ zegt Daan Durlacher van Americans Overseas. Ook het kantoor in Dublin, dat de verstrekking van deze nummers aan Nederlanders regelt, is dicht volgens Durlacher.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) adviseert klanten die door een gesloten consulaat geen ssn aan kunnen leveren, zo snel mogelijk contact op te nemen met hun bank, zodat een oplossing kan worden gezocht.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: