Opticien ziet handel achteruitgaan

Een opticien ziet dat steeds minder mensen momenteel hun geld aanwenden voor het kopen van een bril. “Dienstbaar blijven naar mijn vaste klanten is op dit moment belangrijk”, merkt de brillenondernemer op. Voor mijn personeelsleden komen anders hun banen in gedrang, want zij komen als eerste in de problemen als ik mijn winkel moet sluiten. De straten zijn druk, maar veel winkels zijn gesloten. Zijn personeel merkt het verschil met voorheen, omdat het animo om een bril te kopen bij veel mensen weg is. “Wie koopt er in deze tijd een bril?” vraagt de opticien met enige humor. Al weken merkt hij dat er minder brillen worden verkocht. “Vorige week heb ik 2 of 3 brillen verkocht”, zegt de ondernemer. Het personeel is daarom al medegedeeld dat ze nog een maand betaald kunnen worden. “Maar ik heb ze ook gezegd dat ik niet weet of ik ze daarna nog kan betalen.”  De ondernemer zegt bedenkelijk dat het einde nog niet in zicht is. “Het is nog maar net begonnen”, zucht hij.  Ondernemers hebben het moeilijk, nu veel mensen thuis blijven. De opticien zegt dat stimulerende maatregelen vanuit de overheid een verlichting zouden betekenen.

Online verkopen

Een alternatief is om online brillen te verkopen, maar om de importen te doen moet je over valuta beschikken. En voor de euro’s was de ondernemer aangewezen op de  informele markt, tegen een koers van SRD 14. “Mensen die euro’s nodig hebben, kloppen aan bij de instanties, zoals dat moet volgens de nieuwe wet. Maar de cambio’s willen niet zomaar hun duur ingekochte valuta nu goedkoop verkopen. Je krijgt bij hun niet de koers die nu als officieel geldt waardoor wij nu letterlijk in de wachtkamer zitten om valuta te kopen tegen de geldende koers.” De ondernemer vertelt aan de ene kant ook blij te zijn met de koers die nu lager uitvalt. “Want het werd te hoog”, merkt hij op. “De koopkracht ging hierdoor ook omlaag. Bij een hoge koers zouden de brillen ook steeds duurder worden, omdat de import van de monturen in euro’s betaald moet worden voldaan. Online brillen verkopen kan dan ook alleen maar wanneer je producten tegen die prijs in het buitenland kunnen worden ingekocht”, merkt de ondernemer op. 

“Wat de Coronacrisis ook leert is dat we geen eigen productie hebben van bijvoorbeeld brilmonteuren en de afhankelijkheid van de import duidelijk wordt.” Toch gaat de grootste zorg van de opticien nu uit naar het personeel. “Ze hebben het moeilijk en voelen het in de winkels.” Aan de andere kant ziet de ondernemer maar een oplossing en dat is dat er toch weer verkopen gegenereerd worden.


RB

error: Kopiëren mag niet!