Coronavirus zou zaalvoetbal kunnen pushen naar de Olympische Spelen

Een van de meest gestelde vragen die men te horen krijgt bij het bespreken van zaalvoetbal is waarom zaalvoetbal geen Olympische sport is. Futsal is de snelst groeiende indoor sport ter wereld, vooral vertegenwoordigd op jeugd- en amateurniveau. Futsal is ook een zeer populaire sport op professioneel niveau en dynamischer en aantrekkelijker (vooral voor televisie) dan een groot aantal sporten op Olympische Spelen.

Daarnaast is het mannenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen op een relatief laag niveau, omdat teams beperkt zijn tot spelers onder de 23 jaar met een maximum van drie spelers die te oud zijn. Het probleem is dat de FIFA niet veel aandacht besteedt aan futsal. Daarom zijn er geen wereldcompetities voor vrouwen en jongeren. De commerciële waarde van Futsal kan niet concurreren met FIFA’s meest lucratieve product, voetbal. Daarom heeft een van de grootste sportinstellingen ter wereld in het verleden niet te veel gevochten voor de “futsal-rechten”. Maar daarin kan er verandering komen. Desalniettemin heeft de FIFA een grote stap gezet in de richting van het toevoegen van zaalvoetbal aan de Olympische Spelen, toen zij voetbal verving door zaalvoetbal voor de editie van de Olympische Jeugdspelen van 2018 in Buenos Aires.

Er werd gespeculeerd dat zaalvoetbal in 2024 een Olympische sport zou kunnen worden en de Olympische Zomerspelen in Parijs, Frankrijk (er wordt ook gespeculeerd dat zaalvoetbal een geweldige aanvulling zou kunnen worden op de Olympische Winterspelen van 2022 in Bejing, China, aangezien zaalvoetbal een indoor sport is, geschikt voor spelen tijdens de wintermaanden).

Maar misschien zien we futsal op de Olympische Spelen vóór die verwachtingen. Een paar dagen geleden werden de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio uitgesteld tot 2021 vanwege de coronaviruspandemie die de hele wereld onbeweeglijk en star maakt. De hooggeplaatste persoon bij FIFA, wiens persoonlijke informatie niet bekend is, heeft verklaard dat het voetbal- en zaalvoetbalbestuur het zaalvoetballen probeert te pushen naar de Olympische Zomerspelen 2021 in Tokio. Dit alles is nog lang niet gerealiseerd, maar het is een enorme stap voorwaarts. Het Internationaal Olympisch Comité heeft de spelen in Tokio officieel uitgesteld. Vervolgens moeten we hopen dat het initiatief van de FIFA sterk genoeg is en dat ze goede argumenten hebben om het Olympisch Comité te overtuigen om zaalvoetbal te implementeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: