Leraren hebben nog geen instructies gekregen van Onderwijsministerie

Wel of geen school na 14 april?

In Suriname zijn er ondertussen 8 gevallen van Covid-19 geregistreerd. Velen vragen zich af wat voor impact dit zal hebben op de scholen, die op 15 april weer open moeten gaan. Gaan de scholen wel open? Zo ja, wat zal er gedaan worden om de leraren en leerlingen te beschermen? Dagblad Suriname kreeg geen antwoord van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Marcelino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols), zegt tegenover de krant dat het ministerie vooralsnog geen nieuwe mededelingen heeft gedaan, wat dus betekent dat de scholen wel opengaan op 15 april.

In Nederland gaat de overheid een stapje verder in het nemen van preventieve maatregelen. Zo zijn de centrale examens van het jaar afgelast. Er is besloten dat de resultaten van de schoolexamens de basis zullen vormen voor het behalen van het diploma. De leerlingen worden op afstand voorbereid. De scholen mogen daarbij zelf invulling geven hoe ze het schoolexamen willen afnemen. Dat kan via videobellen, fysiek op school of in kleinere groepen. Hoe het beleid in Suriname eruitziet, is nog een vraagteken.

Onderwijskundige Soenderpersad Hanoeman vindt het een goed initiatief dat er een vervroegde paasvakantie is ingesteld. Hij benadrukt tegenover de krant dat men met de gezondheid niet mag sollen. Nu de Covid-19 gevallen in Suriname aan het stijgen zijn, acht hij het van belang dat er wat meer aandacht wordt besteed aan het onderwijs in Suriname. “Er is niemand die aangeeft wat er na 14 april zal gebeuren. De conclusie is in ieder geval: hoe langer de scholen gesloten blijven, des te problematischer het gaat worden voor de leerkrachten en vooral de leerlingen om de leerstof te verwerken”, attendeert Hanoeman. Hij merkt op dat Suriname geneigd is te doen wat Nederland doet. Dat is niet zo verstandig, vermeldt hij erbij. “Nederland is vergevorderd wat ICT betreft, dus Nederland kan het permitteren om afstandsonderwijs aan te bieden. Wij zitten met een immens probleem.”

Initieel kwam vakbondsleider Reshma Mangre met het voorstel voor een vervroegde paasvakantie in de periode van 16 maart tot en met 14 april 2020 om besmettingsgevaar op de scholen te voorkomen. Het gaat hier voornamelijk om de basis-, mulo-, middelbare scholen en het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) en Academische Lerarenopleiding (ALO). Aangezien het Onderwijsministerie nog geen nieuwe maatregelen heeft getroffen omtrent het Coronavirus, wordt ervan uitgegaan dat de scholen 15 april weer opengaan.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: