Kabinet stelt klimaatplannen uit wegens corona

Het kabinet stelt nieuwe klimaatplannen die nog dit jaar de CO2-uitstoot fors moeten verminderen voorlopig uit vanwege de coronacrisis. Dat maakte klimaatminister Eric Wiebes vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. Het wordt voor het kabinet daardoor nog moeilijker om aan het zogeheten Urgenda-vonnis te voldoen.

Milieuclub Urgenda dwong via een rechterlijke uitspraak af dat Nederland voor het einde van dit jaar de uitstoot van broeikasgassen met ten minste 25% moet hebben verminderd ten opzichte van 1990. Alleen dan zou de overheid genoeg doen om zijn burgers te beschermen tegen de gevaren van klimaatverandering, oordeelde de rechter in een zaak die wereldwijd aandacht kreeg. Eerder becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving echter dat het kabinet waarschijnlijk dit jaar niet verder komt dan een reductie van 20% tot 21%. Om het vonnis na te leven, moet Nederland zijn uitstoot dit jaar met ongeveer tien megaton CO2 verminderen.

De Tweede Kamer drong minister Wiebes eerder dit jaar op om voor 1 april met plannen hiervoor te komen. Maar Wiebes zei vrijdag dat het kabinet het te druk heeft met het bestrijden van de coronacrisis. ‘Het vonnis van Urgenda is niet van tafel, maar er zijn andere prioriteiten. Veel mensen, ook wij, hebben nu andere dingen te doen.’

Wanneer het kabinet wel met nieuwe klimaatplannen komt, is onduidelijk.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: