Politie: “Mensen die nepberichten verspreiden, tonen geen vaderlandsliefde”

Naar aanleiding van een ingesproken bericht, waarbij mensen dinsdag werden opgeroepen en opgejaagd om naar de winkels te gaan om goederen te hamsteren, nam de redactie van Dagblad Suriname contact op met de afdeling Voorlichting van de politie. Hoofdinspecteur Humphrey Naarden zegt dat op zijn zachtst gezegd dit ‘onmaatschappelijk gedrag’ is om mensen bewust in paniek te doen raken. “Dat is geen vaderlandslievendheid”, stelt Naarden. Je creëert bewust chaos en jaagt mensen op stang. De overheidsdiensten, die zich moet concentreren op andere zaken, waaronder de verdere indamming van het Coronavirus, worden zo extra belast omdat deze zich moeten toeleggen op het bedaren van druktes.

Gevechten

“Er kunnen gevechten uitbreken wanneer mensen vanwege het laatste brood in de winkel met elkaar in discussie raken. En door het verspreiden van dit soort asociale berichten kunnen er doden vallen. We zullen nagaan wat de mogelijkheden zijn om deze mensen strafrechtelijk aan te pakken, waarbij we ze ter verantwoording zullen roepen via de instanties die dat kunnen. Als de wettelijke middelen ingezet kunnen worden, zullen wij dat doen omdat de samenleving niet zomaar op stang kan worden gejaagd”, verduidelijkt de politievoorlichter.

Luisteren naar de officiële instanties

Naarden wijst er wel op dat er elke dag een persconferentie wordt gegeven inzake het Coronavirus en dat de samenleving naar die berichtgevingen zou moeten luisteren om verkeerde informatie te voorkomen. Mensen doen door verkeerde uitlatingen ook onnodige aankopen met hun laatste gelden, omdat anderen er genot uit halen om anderen op stang te jagen. “Als je niets te doen hebt, pak een boek en ga lezen”, adviseert de inspecteur. “Jaag mensen niet onnodig op stang.” Naarden zegt dat de politie vaker uitrukt als gevolg van nepberichten en doet daarom een oproep aan de samenleving om bij een bericht te kijken van welke bron het afkomstig is. “Als het een officiële bron is, bijvoorbeeld het ministerie van Volksgezondheid, Handel, Industrie en Toerisme (HIT), de brandweer, het Korps Politie Suriname of een andere erkende gevestigde organisatie, dan kan men het bericht als waar accepteren”, licht Naarden toe. Door het horen zeggen van iemand zegt de politievoorlichter dat zulke berichten met een korreltje zout genomen moeten worden. “Als je iets hoort over Corona, bel naar BOG om het te verifiëren”, adviseert Naarden. “Bovendien is er elke dag een persconferentie waarnaar mensen kunnen luisteren voor de laatste informatie. Stem daarop af”, besluit de politievoorlichter.

RB

error: Kopiëren mag niet!