Staatsolie geeft US$ 195 miljoen uit aan obligaties

Staatsolie Maatschappij Suriname NV heeft US$ 195 miljoen aan obligaties uitgegeven in Suriname en op Curaçao. Deze obligatie-uitgifte is internationaal genoteerd aan de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX). De Surinaamsche Bank NV is de arrangeur van deze uitgifte. De notering van de obligatie 2020-2025/2027 aan de DCSX is voor Staatsolie de eerste beursgang ooit en de eerste stap op de internationale kapitaalmarkt. De internationale beursnotering biedt de beleggers een beter verhandelbare obligatie dan tevoren. Staatsolie krijgt hierdoor ook toegang tot internationale beleggers op Curaçao, die geïnteresseerd zijn in goed renderende regionale beleggingen. In totaal is met deze internationale obligatie-uitgifte US$ 195.067.000 aangetrokken. Dit bedrag is ongeveer US$ 45 miljoen meer dan het beoogd bedrag van US$ 150 miljoen. Voor Staatsolie is dit een teken dat de Surinaamse samenleving, en nu ook internationale beleggers, vertrouwen hebben in het bedrijf. Van de huidige obligatiehouders heeft ongeveer 85% wederom geïnvesteerd in deze obligatie-uitgifte.

Met de derde obligatie-uitgifte is er financiering aangetrokken voor de vernieuwing van de Staatsolieobligatie 2015-2020 en de uitvoering van projecten die deel uitmaken van het investeringsprogramma 2020-2027, waaronder de investering in de goudmijn Pikin Saramacca van Iamgold Rosebel Gold Mines. Met de beursgang (uitgifte van de internationale obligatie) anticipeert Staatsolie op de recente en toekomstige ontwikkeling in de offshore. De verwachting is dat na de recente olievondst in Blok 58, Maka Central-1, er meerdere ontdekkingen zullen volgen. Staatsolie zal kapitaal nodig hebben, wil het bedrijf zijn contractueel vastgesteld belang nemen in de vondsten indien die tot ontwikkeling en productie worden gebracht. Staatsolie bevindt zich in een kansrijke positie en zal toegang tot internationaal kapitaal moeten hebben om toekomstige investeringen in de offshore-olieproductie te plegen. Hiertoe zullen verschillende financieringsopties verder worden onderzocht, waaronder een aandelenemissie en internationale obligaties genoteerd in bijvoorbeeld Londen of New York. De internationale obligatie voor US$ 195 miljoen genoteerd aan DCSX is één van de manieren om Staatsolie te introduceren op de internationale kapitaalmarkt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: