President Brazilië: we moeten terug naar normale leven

In een opmerkelijke televisietoespraak heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro opgeroepen om ‘terug te keren naar het gewone leven’. De president vindt dat de maatregelen die verschillende Braziliaanse deelstaten hebben genomen tegen het coronavirus veel te ver gaan. In São Paulo en Rio de Janeiro zijn scholen, winkels en restaurants gesloten.

Bolsonaro, die zaterdag 65 is geworden, heeft het virus tot nu toe steeds gebagatelliseerd. Hij wees erop dat het virus vooral ouderen treft. ‘Waarom zijn de scholen dan gesloten’, vroeg hij. Zelf maakt hij zich geen zorgen over zijn gezondheid. ‘Vanwege mijn atletische achtergrond ben ik nergens bang voor. Als ik besmet zou raken, zou ik hoogstens symptomen hebben van een griepje.’ Hij viel ook de media aan, die volgens hem ‘angst gezaaid’ hebben.

Begin deze maand was de president nog in de Verenigde Staten om Donald Trump te ontmoeten. Zeker 23 leden van zijn delegatie bleken besmet. Bolsonaro zegt dat hij zelf twee keer is getest en niet is besmet, maar hij weigert de testresultaten te publiceren. Tijdens de toespraak sloegen veel Brazilianen uit protest over zijn houding op potten en pannen vanaf hun balkon.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: