Bezorgde ouders: “Valutawet leidt tot drop-outs bij Surinaamse studenten in buitenland”

Ondanks de vele noodkreten vanuit de samenleving om de valutawet Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantorenniet af te kondigen, heeft president Desi Bouterse dit op 23 maart toch afgekondigd. Dat de lokale banken uit protest hun deuren hebben gesloten, weergeeft al de impact van deze wet. “Niet alleen voor het bedrijfsleven is deze wet een klap in het gezicht, maar ook voor ouders die voor een betere toekomst hun kinderen in het buitenland laten studeren. Deze ouders zitten nu met de handen in het haar. Hun verwachting is dat de droom van vele studenten om hun studie af te kunnen ronden in het buitenland naar de maan gaat; de regering heeft geen rekening gehouden dat deze wet drop-outs tot gevolg kan hebben.”  

“Waarmee is deze regering allemaal bezig? Heeft de NDP’er Amzad Abdoel ook maar een seconde nagedacht aan zulke ouders en studenten voordat hij zo een vernietigende wet ging verdedigen in het parlement? Heeft de NDP wel een hart? Als bijna iedereen tegen zo een wet is, waarom is het dan toch doorgedrukt? Waarom?!”, luiden de woorden van een zeer bezorgde ouder (docent) in gesprek met Dagblad Suriname. In de valutawet is opgenomen dat voor studiegeld men wel in aanmerking zal komen voor valuta. Deze docent trapt hier niet in. “Wie garandeert mij dat ik elke maand valuta kan kopen? Wat is de continuïteit hiervan? Het moet niet zo zijn dat ik deze maand bijvoorbeeld wel valuta kan vinden bij CBvS, maar volgende maand niet. Als de Centrale Bank nog dollars had, dan hadden ze de kasreserve niet leeggeplunderd. Als de overheid aangeeft dat zij voor de dollars gaan zorgen voor studiedoeleinden en die dollars zijn er niet, dan is dat een onrechtmatige daad jegens mij en mijn kind!”

Die zekerheid is inderdaad niet merkbaar uit de valutawet. De bezorgde ouder merkt op dat elke andere mogelijkheid om elders aan valuta te komen, gewurgd is door de totale NDP. Hieraan is er overigens een gevangenisstraf van 4 jaren gekoppeld. “Als je niet naar een cambio mag gaan, moet je elders wel optimaal valuta kunnen kopen. Een jaar terug was het al zo problematisch; banken accepteerden toen al geen geld van de cambio, hoe moet je dan geld overmaken? Hoe wilt men dan het giraal verkeer stimuleren?” De banken zijn nog steeds aan het ‘hinkelen’ door de confiscatie van de €19.5 miljoen, dus op de banken hoeft men niet te rekenen voor valuta. Ook de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) is niet meer de trouwe partner voor studieleningen. “Geld smokkelen is de enige optie die overblijft. Is dat wat deze overheid wil stimuleren?”, aldus de bezorgde ouder.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: