13de Persconferentie Covid-19 Team

Op de 13de persconferentie van het Covid-19 crisisteam werd duidelijk dat vanwege de ontstane situatie die in een nieuwe setting gebeurt. Het is nu een persbriefing zonder lijfelijke aanwezigheid van de pers, voor ieders bescherming en veiligheid.

2 meter afstand houden

Zo werd bekendgemaakt dat is afgestapt van de richtlijn om 1.5 meter afstand te bewaren, en nu een afstand van 2 meter wordt aangeraden. Dat komt enerzijds omdat 1.5 meter moeilijker in te schatten is dan 2 meter, en anderzijds omdat een grotere afstand betere preventie en bescherming biedt.

Patiënt nummer 8 ook in isolatie

Volgens directeur Cleopatra Jessurun is het aantal positief geïdentificeerde covid-19 besmetten in Suriname nog steeds 8. De nummer 8 patiënt, de Franse ambassadeur, is inmiddels in isolatie in het Wanica ziekenhuis, en alle contacten zijn in quarantaine geplaatst. Daaronder zijn leden van het covid-19 team, zoals kolonel Danielle Veira.

Geen community spreading

Ook werd doorgegeven dat het WHO geen onderscheid meer maakt tussen hoge risico en lage risico landen, omdat deze griep nu een echte pandemie is. De hele wereld is dus high-risk en wordt als zodanig behandeld. Dat betekent ook dat elkeen die repatrieert, waar die ook vandaan komt, in quarantaine moet. In Suriname is wel nog herleiding mogelijk naar elke persoon die anderen besmet heeft, er is dus nog geen sprake van community spreading (gemeenschaps verspreiding).

Interferon

Belicht werd ook dat het medicijn Interferon dat uit Cuba gehaald zou worden, in sommige landen wel positieve erkenning heeft, en in andere niet, maar dat er nog niets zoiets bestaat als een medicijn tegen het virus. Er wordt wel goede algemene zorg van de symptomen geboden. Twee van de positief geteste personen doen het door die zorg nu zoveel beter, dat ze na twee negatieve testuitslagen nu naar de recovery kunnen waar ze rustig verder kunnen herstellen, en dat is goed nieuws. Als ze verder geen symptomen meer vertonen, worden ze genezen verklaard.

Virus niet airborne

Op de vraag of het virus “airborne” is, dus of het gewoon vrij in de lucht aanwezig kan zijn, antwoordde Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid dat dit wel mogelijk is, maar dat het virus je dan niet kan besmetten. Pas als het virus in kleine druppeltjes vocht (droplets) voorkomt en je ermee in aanraking komt EN het naar ogen, neus of mond brengt, kan je besmet raken erdoor.

Cleopatra Jessurun benadrukte ook dat zodra iemand ziek is, dus de symptomen van griep heeft, men dient te bellen naar de huisarts, of naar 178, of dat men zich anders naar 1 van de griep-poli’s kan begeven.

Veira in quarantaine

Ook kolonel Veira sprak de gemeenschap toe via videoconferencing, en ze zei het heel goed te maken. Ze is alleen in quarantaine omdat ze in contact geweest is met patiënt nummer 8, maar hoopt na de vereiste twee weken quarantaine weer het werk op de gebruikelijke wijze te hervatten. Voorlopig gaat het werk ook voor haar ongestoord verder, maar dan vanuit haar quarantaine.

Repatriatie gaat door

De voorbereiding van overheids quarantaine faciliteiten is in volle gang zodat spoedig alle Surinamers in het buitenland zullen kunnen repatriëren, maar dat moet goed gedaan worden en dat kost wat tijd. De repatriatie zal afhangen van de beschikbaarheid van quarantaine plekken.

Strengere grenscontrole

Kolonel Slijngaard van het NCCR wees op verhoogde en strengere controles bij de grensposten in oost en west, en dat er ook controleposten in het zuiden worden opgezet. Normaal verkeer tussen de landen is nu niet meer mogelijk, en zelfs regulier binnenlands vliegverkeer is geheel stopgezet.

Dagblad Suriname blijft u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen en updates met betrekking tot het Corona virus.

error: Kopiëren mag niet!