ILO: coronacrisis kan 25 mln banen kosten

De coronapandemie kan wereldwijd 25 miljoen banen gaan kosten. Dat stelt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een voorlopige evaluatie. Maar als regeringen net als bij de financiële crisis van 2008/09 gecoördineerd optreden, kunnen de gevolgen minder ernstig uitpakken.

De Geneefse organisatie denkt aan urgente en grootschalige maatregelen langs drie lijnen: bescherming van werkenden op hun werkplek, aanjagen van de economie en ondersteuning van banen en inkomens.

Afhankelijk van de impact die de crisis zal hebben op de economische groei, zouden tussen de 5,3 miljoen en 24,7 miljoen hun baan kunnen verliezen. Dat betekent een inkomensverlies van tussen de $860 mrd en $3,4 biljoen, met alle gevolgen van dien voor het verbruik van goederen en diensten. Het aantal werkende armen zal daardoor scherp stijgen.

Tijdens de financiële crisis steeg het aantal werklozen met 22 miljoen. In 2019 waren 188 miljoen mensen werkloos.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: