Laatste nieuws coronavirus RIVM: in totaal tien doden door virus

In Nederland zijn in het afgelopen etmaal vijf mensen overleden aan het coronavirus. Het gaat volgens het onderzoeksinstituut om oudere patiënten die al ziek waren. In totaal zijn er nu 10 mensen gestorven aan de ziekte.

De afgelopen 24 uur zijn er 190 nieuwe patiënten positief getest op het virus. In totaal gaat het om 804 mensen die positief zijn getest. Van de bevestigde personen werken er 179 in de zorg; zij worden vaker dan andere groepen getest.

Van de 804 patiënten zijn er 115 opgenomen of opgenomen geweest in een ziekenhuis.

EU komt met investeringsfonds van €37 mrd
De Europese Unie gaat een investeringsfonds opzetten om nationale economieën te helpen de grootste problemen rond het coronavirus te mitigeren. Dat zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag. De €37 mrd zijn onderdeel van een groter pakket met maatregelen om de impact van het coronavirus kleiner te maken. Het geld komt uit de structuurfondsen van de Unie.

Vrijwel alle sportevenementen stilgelegd
Er zullen de komende tijd maar heel weinig sportwedstrijden worden beslecht. Naast Nederland, door alle evenementen met meer dan honderd personen te verbieden, voor afgelasting van sportwedstrijden zorgde, ligt ook het Britse Premier Leaguevoetbal stil.

Meerdere voetbalteams zitten op dit moment in quarantaine, waaronder Real Madrid, Juventus, Arsenal, Chelsea en Everton.

Ook de Champions League, de Grote Prijs van Australië, en een hele rits aan voorjaarsklassiekers in het wielrennen gaan niet door. De wielerkoers Parijs-Nice eindigt zaterdag al in plaats van zondag.

Werktijdverkorting voor 5000 bedrijven
In totaal ruim 5000 Nederlandse bedrijven hebben werktijdsverkorting aangevraagd. Dat is dubbel zo veel als een etmaal geleden. In verband met grote drukte kan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geen verdere uitsplitsing geven, zo maakt het vrijdag bekend.

Disney sluit parken
Disney sluit een groot deel van zijn attractieparken. Vanaf zondag gaan de parken in Florida en Parijs dicht. De twee parken in Californië sluiten zaterdag al. Ook zullen de schepen van de Disney Cruise Line niet uitvaren. De maatregel duurt tenminste tot het eind van de maand.

De winkelgebieden rond de parken in de VS en Parijs blijven wel open. Ook de hotels rond de parken in Parijs en Florida blijven in bedrijf. In Californië gaan de hotels maandag dicht. De werknemers van de parken en de cruiseschepen worden volgens Disney gewoon doorbetaald.

De parken in Shanghai en Hongkong gingen sloten eind januari al. Een maand later volgde het park in Tokio.

70.000 Catalanen in quarantaine
Inwoners van de regio Conca d’Odena, 50 kilometer landinwaarts van Barcelona, mogen de regio de komende vijftien dagen niet verlaten. Een quarantainemaatregel voor de inwoners van Madrid is ook overwogen. Om de isolatie van de regio te handhaven heeft de Catalaanse regering meer dan honderd agenten naar Conca d’Odena gestuurd.

Na Italië is Spanje het hardst geraakt door het coronavirus. In totaal zijn 84 Spanjaarden aan de ziekte overleden,

Duitse minister Altmaier: zijn bereid bedrijven te nationaliseren
De Duitse minister van economische zaken Peter Altmaier sluit niet uit dat Duitsland bedrijven die van strategisch belang zijn zal nationaliseren, als die door het coronavirus in de problemen komen. Zo wil de Duitse regering voorkomen dat bedrijven in gevoelige sectoren worden overgenomen door buitenlandse partijen. Dat zegt de CDU-politicus vrijdag tegen Der Spiegel.

Roche komt met nieuwe test om corona sneller te diagnosticeren
Het Zwitserse farmaconcern Roche heeft in de Verenigde Staten spoedtoestemming gekregen voor een test waarmee patiënten een factor tien sneller kunnen worden getest. Dat meldt persbureau Bloomberg vrijdag.

Doordat het testmiddel een CE-markering heeft kan Roche het ook in Europa gebruiken. De tests worden in een veelvoorkomend testsysteem — cobas 6800/8800, voor de liefhebber — gebruikt. Daarvan zijn er wereldwijd ruim 800. Met het systeem kunnen 4128 patiënten per dag worden getest op het coronavirus.

Roche stelt dat het miljoenen tests per maand kan produceren voor het cobas-systeem. ‘We zoeken de limiet van onze productiecapaciteit op’, zo stelt het Zwitserse bedrijf. De tests vergelijken monsters van speeksel of slijm van patiënten met stammen die in verschillende coronavirussen voorkomen.

Aboutaleb neemt in april besluit over doorgaan Songfestival
Burgemeester Aboutaleb beoordeelt begin april of het Eurosongfestival in Rotterdam, dat op 12 mei begint, doorgang kan vinden. Hij zei dit donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad over de ontwikkelingen rond het coronavirus en de ingrijpende maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd tot 1 april.

 Horeca verwacht verlies van €630 mln in maart
De Nederlandse hotels, restaurants en cafés hebben flink te lijden onder het coronavirus. Het aantal annuleringen stijgt hard, terwijl er bijna geen nieuwe reserveringen worden geplaatst.

Gemiddeld schatten horecazaken het omzetverlies op 33%. Daarmee verwachten cafés per maand €94 mln te verliezen, restaurants €245 mln en hotels €166 mln. In de sector fastservice gaat het om een omzetverlies van €125 mln per maand. het verlies kan nog toenemen naar €700 mln, zo meldt de Koninklijke Horeca Nederland.

Singapore scherpt reisverbod aan voor vier Europese landen
Singapore gaat vanaf maandag geen reizigers meer toelaten die de afgelopen twee weken in Italië, Frankrijk, Spanje of Duitsland zijn geweest. Het land heeft ook een negatief reisadvies gegeven voor deze landen en zal cruiseschepen geen toestemming geven om aan te meren. Singapore heeft een dergelijk reisverbod al voor reizigers van Zuid-Korea, China en Iran.

China voor eerst minder dan tien nieuwe gevallen
Het aantal nieuwe gevallen in China is voor het eerst minder dan tien. Het land meldde acht nieuwe besmettingen en zeven doden. Het is het laagste aantal sinds 16 januari, toen de stad Wuhan vier gevallen meldde voordat het een week later in lockdown ging.

Er zijn nog steeds ruim 13.000 patiënten ziek, zei het ministerie van gezondheid vrijdag. Daarvan verkeren er 4000 mensen nog in kritieke toestand. Ook Zuid-Korea laat nog steeds een dalende lijn zien. Het land meldde 110 gevallen, vier minder dan de dag ervoor.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: