Hans Moison: ‘Centrale Bank van Suriname in feite failliet’

Hans Moison

Tijdens de bijeenkomst van VHP Nederland van 28 februari 2020, besprak Hans Moison recente ontwikkelingen in Suriname. Onder de kop ‘Kasreserve en monetair beleid’ belichtte hij de financieel-economische en monetaire ontwikkelingen, evenals de achtergronden van de problemen in Suriname en mogelijke oplossingsrichtingen. Hans Moison is registeraccountant en adviseur in de financiële sector en kent Suriname goed. Hij komt al 20 jaar in Suriname en was van begin 2016 tot begin 2017 ad interim lid van de directie van De Surinaamsche Bank. Over zijn bevindingen schreef hij het boek ‘Een bank in Suriname Pe a moni de?’ (2017). Moison beschrijft de stoelendans van de governors van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Glenn Gersie moet begin 2019 opstappen omdat hij niet langer aan de leiband van de minister van Financiën willen lopen, Robert van Trikt begin 2020 vanwege vermeende malversaties. De CBvS was negatief in het nieuws door de greep uit de kasreserves, waarbij zo’n 200 miljoen USD door de overheid is misbruikt voor oneigenlijke doelen. De kasreserveregeling in Suriname is uitzonderlijk, door de financieel-economische en monetaire omstandigheden. Een groot deel van de tegoeden van spaarders moeten banken uitzetten bij de CBvS. Dat geld moet zorgvuldig worden bewaard en mag niet worden misbruikt. Dat is wel gebeurd, volgens Moison. De CBvS staat er zeer slecht voor. Uit de presentatie van Moison blijkt dat de centrale bank sinds 2015 technisch failliet is en nauwelijks deviezenreserves meer heeft. De CBvS heeft na 2014 daarom geen jaarrekeningen meer gepubliceerd. De gevolgen voor Suriname zijn desastreus. Moison verwacht dat de oplopende spanning in de financiële parameters vóór eind 2020 zal leiden tot devaluatie en inflatie naar een koers van 15 tot 20 SRD in een euro. Nu al merkt het Surinaamse volk dat de koopkracht daalt en de kwaliteit van voorzieningen en medische zorg achteruit gaat. Wanneer het land geen deviezen meer heeft voor import, raken de winkelschappen leeg en ontstaat schaarste aan primaire levensbehoeften en medicijnen. Een Venezolaans scenario is niet ondenkbaar. Moison rond af met enkele aanbevelingen voor de nieuwe regering om de problemen het hoofd te bieden. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen, besluit Moison. Er moet veel rommel van de NDP-regering worden opgeruimd. Dat gaat lastig worden voor het Surinaamse volk, maar het moet door de zure appel heen bijten om betere tijden tegemoet te kunnen zien.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: