Ruim 90% van kinderen met kanker woont in arme landen

Experts en onderzoekers schatten dat ongeveer 90% van de kinderen met kanker in ontwikkelingslanden woont. Dit komt door het ontbreken van kankerregisters in een grote meerderheid van landen met een laag en gemiddeld inkomen.

Verkeerde diagnose en/of onderregistratie van kinderen met kanker vindt in deze landen veel plaats. Deze kinderen sterven aan de ziekte zonder dat ze gediagnosticeerd, gerapporteerd of geregistreerd zijn. Elk jaar wordt op 15 februari Wereld Kinderkankerdag herdacht.

Wereldwijd sterven er nog steeds teveel kinderen en adolescenten aan kanker. Op basis van de huidige beperkte statistieken sterft elke 3 minuten 1 kind aan kanker. Effectieve behandelingen voor bepaalde soorten kanker bestaan ​​nog niet in veel ontwikkelingslanden en zelfs in sommige ontwikkelde landen.

Hoewel kanker bij kinderen slechts een fractie is van de wereldwijde kankerlast, is het voor kinderen en hun families het verschil tussen leven en dood, stelt de International Childhood Cander Day (ICCD). Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de ontwikkeling van geneesmiddelen en behandelingen voor belangrijke vormen van kanker bij volwassenen, blijft de ontwikkeling van geneesmiddelen voor kanker bij kinderen en de behandeling duidelijk achter. Het nieuwste medicijn ontwikkeld voor kinderkanker in de Verenigde Staten was 30 jaar geleden.

Kinderen en adolescenten met kanker blijven lijden onder ernstige en toxische behandelingen, die levenslange gezondheidsproblemen en uitdagingen veroorzaken. Terwijl de Amerikaanse FDA sinds januari 2000 zo een 88 nieuwe geneesmiddelen heeft goedgekeurd om kanker bij volwassenen te behandelen, zijn er slechts 3 goedgekeurd voor de behandeling van kinderen. Dit onderstreept een enorme ongelijkheid in aandacht en focus als het gaat om de behandeling van kanker bij kinderen en volwassenen. Kanker bij kinderen kan met succes worden behandeld met multimodale therapieën, die resulteren in een gemiddelde vijfjaarsoverleving van 80% en voor kinderen met leukemie, de ziekte van Hodgkin of de tumor van Wilms zelfs bijna 90%. Deze verbeteringen kunnen echter optreden ten koste van ernstige nadelige effecten op latere leeftijd, zoals acute myeloïde leukemie. Om deze reden moeten kinderen die kanker overleven vaak de rest van hun leven onder medisch toezicht blijven. Dit blijkt uit een onderzoek van Dennis Mans en Wilco Zijlmans over de periode 1980 – 2008 onder kankerpatiëntjes.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: