Reactie op: Hosselaars vragen zich de noodzaak van een surveillance-unit af

Met referte aan het bovenstaande artikel, d.d. 21 januari 2020, wil ik dezerzijds stellen, dat de hosselaar, die de nodige kanttekeningen heeft geplaatst, dat heel terecht heeft gedaan. Ik ben haast dagelijks in het centrum en ik ontmoet ook veel vrienden en kennissen op de Centrale Markt. Tot mijn grote ergernis merk ik op, dat de surveillance-unit van de politie, die geplaatst is in de nabije omgeving waar de illegale straatventers actief zijn, niet optreden!   De dienstdoende ambtenaren zijn vaker bezig op te bellen en/of te appen en de unit is soms gesloten. Behalve dat de straatventers het stadsbeeld ontsieren, ontstaat er een enorme stank in die omgeving en bovenal wordt de doorloop ernstig belemmerd.  Ook de z.g. straat-goudhandelaren (hosselaars) bezorgen menigeen een onveilig gevoel.  Ze hebben absoluut gelijk om op één of andere manier hun geld te verdienen.  Met het plaatsen van de unit moesten er duidelijke en zichtbare verbeteringen merkbaar  zijn; maar die zijn tot nu toe uitgebleven. Op een steenworp afstand van de mobiele unit opereren de illegale venters en het optreden zijdens de politie blijft helaas uit. Het is een soort kat- en muisspel. Want zodra de politieagenten hun ronde hebben gedaan, komen de venters weer opdagen. Ik blijf soms gewoonweg staan om te genieten van deze taferelen, maar heel vaak erger ik me ook danig aan dit schouwspel.   Een oplossing om dit euvel tot het verleden te laten behoren, is om permanente politiebewaking ter plekke te stationeren en indien nodig de geldende maatregelen te treffen, zodat zij niet in de directe omgeving van de markt hun koopwaar aanbieden.  Uit gesprekken met een aantal illegale Haitiaanse venters, ben ik te weten gekomen dat zij niet naar de z.g. Haïtiaanse markt willen gaan aangezien er weinig afzet ter plekke is.  De hosselaars, alsook de straatventers hebben inderdaad gelijk om hun brood op een eerlijke manier te verdienen; echter moet het niet leiden tot overlast, hinder en vooral niet tot een onveilig gevoel, wat ik ook vrijwel dagelijks ervaar !  Het is ook een vorm van oneerlijke concurrentie tegenover de marktverkopers die dagelijks kraam- of standgeld moeten ophoesten. Terwijl de politie-equipment vergroot is en er een behoorlijk aantal voertuigen ( 75  pro- wagens), motorvoertuigen ( 50 ), en 80 fietsers  zijn overgedragen aan het Korps Politie Suriname, zien we dat de criminaliteit integendeel toeneemt. In feite moest onder de huidige gunstige omstandigheden het tegenovergestelde het geval zijn. Het stadsbeeld moet zondermeer aantrekkelijk worden gemaakt. Niet alleen voor de toeristen, maar ook voor de Surinaamse gemeenschap. De zwerversproblematiek dient drastisch te worden aangepakt en het veiligheidsgevoel moet voor elke rechtgeaarde Surinaamse burger en ook voor de toeristen ten alle tijden gegarandeerd te zijn. Dus, politie, u bent onze beste kameraad en u kunt ons het best beschermen. Werk a.u.b. daaraan.  

Roy Harpal.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: