Voed ze met kunstmest

De regering is volop bezig met de verkiezingen. De beloftes worden weer aan de lopende band eruit geflapt. De regering, lees de NDP, tracht hetzelfde trucje weer uit te halen die ze landelijk met succes hebben uitgehaald rond de verkiezingen van 2015. In Nickerie waren ze minder succesvol. Beloof de mensen van alles, later praten wij het bedrog goed. Of het goed praten van het bedrog succesvol is geweest zal blijken in mei 2020. Vooralsnog gaat de NDP in alle districten zwaar achteruit.
Uitgaande van de peilingen hebben mogelijk de burgers het bedrog door; het heeft in elk geval zijn effecten op het dagelijks leven. Bij zijn recent bezoek van de NDP voorzitter met zijn NDP delegatie, lees regering, heeft men veel beloftes gedaan. In een serie zal ik trachten het bedrog voor u zichtbaar te maken.
Zo heeft de minister van LVV, Rabin Parmesar, in aanwezigheid van de raadsadviseur van de president, Ramon Aabrahams,  een overeenkomst getekend met een ondernemer om de kunstmestprijs op SRD 160 te houden. De marktconforme prijs is SRD 255. Het kan nimmer zo zijn dat de ondernemer een filantroop is. Kunstmest een van de belangrijkste componenten bij de rijstproductie bepaalt de uitkomst van de kostprijs van padie.
Nu het politiek spel en het aankomend bedrog. De rijstboer wil inderdaad goedkope kunstmest. Destijds heeft deze regering een overeenkomst met Venezuela voor levering kunstmest doorgesluisd naar een derde partij die voor het nietsdoen, duizenden Amerikaanse  dollars heeft opgestreken.
Kunstmest is een commodity en net als olie afhankelijk van de vraag en aanbod op de wereldmarkt. Dat de ondernemer nu heeft beloofd de prijs tot en met september 2019 op een niveau te houden kan alleen zo zijn als de overheid het verschil gaat betalen. Want wij zien het nog niet gebeuren dat de ondernemer verlies gaat willen lijden. De vraag is wat er nu onzichtbaar is en  hoe groot het verschil steeds gat zijn welke de staat gaat betalen. Deze ondernemer moet bij een nieuwe regering doorgelicht worden hoe hij het mogelijk maakt te leveren voor SRD 160 i.p.v. SRD 255. Dat is in tonnen uitgedrukt geen klein verschil.
Grijs vlak
Een andere optie is dat de regering van een gastland een aantal duizenden ton kunstmest gratis krijgt onder de noemer van een schenking. Maar door deze schenking te vermengen met het zogenaamd goedkoop product van de ondernemer, zal iemand netto gratis duizenden Amerikaanse dollars verdienen. Schenking voor het volk wordt omgezet in geld en verdampt op een andere manier.
Opmerkelijk dat minister Rabin Parmesar die aangetreden is op LVV,  niet behoort tot de  meest succesvolle personen. Hij heeft nergens zijn termijn afgemaakt. Als directeur van het Academisch Ziekenhuis werd hij bedankt vanwege mogelijk mysterieuze handelingen. Als minister van Openbare werken heeft hij zijn ambtstermijn niet uitgezeten. Ook als directeur van de EBS moest hij vroegtijdig vertrekken. Wel moet gezegd worden dat hij mogelijk de best betaalde ambtenaar is in de geschiedenis van Suriname.
De raadsadviseur, Ramon Abrahams, die een ex-militair is heeft ook een mislukte en een vernietigende track record naar de samenleving toe, als minister van Openbare Werken, waar miljoenen Surinaamse dollars zijn uitgegeven en niets als zodanig zichtbaar is geworden. Uitgaande van de personen die deze overeenkomsten sluiten, is het zaak alles onder een groot vergrootglas te zetten.
Voor de rijstboeren, maakt er gebruik van, maar houdt er rekening mee dat je de dwaling ook moet kunnen doorzien. Men wil een ieder het gevoel geven dat alles beter is en beter zal gaan. Maar de realiteit wijst anders uit.
Delano
 
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: