Brunswijk: ‘Bundeling Abop-NPS zal bevolkingsgroep Afrikaanse afkomst tot grootste politieke stroming maken’

1 Bundeling ABOP-NPS zal de bevolkingsgroep van Afrikaanse afkomst tot de grootste politieke stroming in Suriname maken.1Volgens Ronnie Brunswijk is de Mapane Beweging, waarvan hij met Gregory Rusland de mede-initiatiefnemer is, nu al een succes. Dit, ondanks het feit dat bepaalde personen en groepen die eenheid in een kwaad daglicht proberen te stellen.
Werken in nationaal belang
‘Politici uit partijen met een creoolse basis zijn bang van de Mapane Eenheidsbeweging. Ze vrezen een eventuele bundeling van de Abop en de NPS, omdat bij zo een samengaan de Afro/Surinamers, de grootste politieke stroming zullen zijn. Maar dat is nu niet de bedoeling. Op het moment streven wij ernaar dat alle groepen nagaan hoe met elkaar om te gaan om zodoende ontwikkeling te brengen in ons land. Een etnische groep kan onmogelijk voor vooruitgang zorgen in ons land, dat door grote problemen wordt geteisterd. Het gaat bij ons niet om het belang van de blakaman. Er wordt niet gedacht aan blokvorming. Wij werken in nationaal belang.’
‘Den pot sani in mi ede’
Brunswijk zegt niet etnisch bezig te zijn. Hij heeft kinderen verwekt met zowel Javaanse als Hindoestaanse vrouwen en alle bevolkingsgroepen doen mee binnen de Abop. ‘Over het samengaan tussen de Abop en de NPS wordt er in dit verband niet gesproken. Een politieke bundeling van Surinamers met Afrikaanse roots maakt politieke tegenstanders bang. Maar het afwijzen van de Mapane Eenheidsbeweging om politieke reden brengt zulk een bundeling dichterbij. Den pot sani in mi ede en het klinkt niet zo slecht. Ze hebben mij een idee gegeven. Ze sturen mij in deze richting. Maar ik blijf het zeggen, het doel dat wij met de Mapane Eenheidsbeweging willen bereiken, is Surinamers van Afrikaanse motiveren om samen met andere bevolkingsgroepen Suriname hogerop te helpen.’
Kritiek op de creool
De spreker had het erover dat als bijvoorbeeld Hindoestanen stellen dat zij zijn achtergesteld en zich daarom organiseren om dat tegen te gaan, niemand er wat van zegt. Maar als de Creool in die richting denkt, wordt daar kritiek op geleverd. ‘Het heeft er veel van dat bepaalde groepen en personen willen verhinderen dat Afro/Surinamers een eenheid vormen.’
HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: