Nurmohamed: ‘Regering zegt niet hoeveel % van US$ 200 miljard direct in staatskas komt’

De uitspraak van de regering over de miljarden US$ aan waarde die in de bodem van Suriname ligt, is volgens politicus Riad Nurmohamed totaal onzinnig. Er is volgens de politicus helemaal geen rechtvaardiging voor de vele leningen van de regering, die nu in de planning zijn. Nurmohamed wenst dat de burgers geen verkeerde indruk krijgen van uitspraken van de regering. “Ik heb vaker gezegd dat het goed is om een zin volledig af te maken”, meent hij. De regering zegt niet hoeveel % van deze rijkdom direct in de staatskas komt. Los daarvan, vraagt hij zich ook af hoeveel werkgelegenheid dit zou moeten bieden. Uitgaande van zijn eigen projecties, komt de politicus op een volledig plaatje van US$ 15 miljard aan haalbare inkomsten uit de Surinaamse bodem. En dit voor de komende 50 jaren, op basis van US$ 300 miljoen aan inkomsten per jaar. “Dat is precies wat we aan leningen per jaar aflossen”, stelt hij.
De rijkdom waar de regering het over heeft, is volgens Nurmohamed ‘misschien bedoeld voor een periode van 50 jaar, 100 jaar of zelfs 200 jaar’. En dan is nog geen keuze gemaakt als we de natuur opofferen, als de internationale marktprijzen interessant zijn etc. Daarnaast stelt Nurmohamed dat hij geen enkel rapport heeft gezien dat de economische haalbaarheid effectief heeft bepaald voor de mineralen. Hij brengt in herinnering dat het verhaal van de rijke Surinaamse bodem niet onbekend is. Hij vraagt de regering om in ieder geval bewijzen te leveren over de economische haalbaarheid van de gedane uitspraken. “Als goud, bauxiet en olie niet economisch winbaar zijn, dan hebt eigenlijk 0 (nul) US$. Ik herinner bijvoorbeeld kaolienontginning te Moengo voor de papierindustrie. Toen had het een hoge prijs. Nu na 20 jaar niet meer. We weten niet als de situatie van vandaag hetzelfde zal zijn over 30 jaren of 50 jaren. Zelfs US$ 300 miljard kan binnen 10 jaar US$ 150 miljard waard worden”, vertelt de politicus.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: