Somohardjo: ‘Waidoe is wel te koop. Voor hoeveel, dat weten we nog niet’

PL-voorzitter Paul Somohardjo
PL-voorzitter Paul Somohardjo
‘Waidoe zei altijd: ik ben niet te koop. Maar nu zien we dat hij wel te koop is. Voor hoeveel, dat weten we nog niet’, reageert voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, tegenover Dagblad Suriname. Gisteren heeft Waidoe in het hoogste college van staat wereldkundig gemaakt dat hij de PL vaarwel zegt en de NDP-regering gaat ondersteunen. Opmerkelijk is dat Waidoe, die zich niet meer prettig voelt te midden van zijn PL-fractieleider en PL-collega assembleelid, terstond aan de parlementsvoorzitter heeft gevraagd om van zitplaats te veranderen. ‘Ik zou het zeer op prijs stellen als de parlementsvoorzitter zo snel als mogelijk gehoor geeft aan het verzoek van Waidoe om van zitplaats te veranderen. Want we willen niet zitten met een verrader tussen ons’, zegt Somohardjo. Ook doet de partijvoorzitter uit de doeken dat Waidoe, die midden in de vastenmaand zijn overloop- en verraadgedrag heeft tentoongesteld, als rechtgeaarde burger er goed aan zou doen om zijn mandaat terug te geven aan het volk. Het aantal stemmen van boven de 3.000, die hij gedurende de afgelopen verkiezing had behaald, zijn niet alleen stemmen van de PL maar deels ook van de VHP, de NPS, de SPA en de DA 91. Al deze partijen waren verenigd in de combinatie V7 gedurende de afgelopen verkiezingen.
Geen bliksemslag bij heldere hemel
Het verraad van Waidoe door over te lopen naar de NDP is voor Somohardjo geen bliksemslag bij heldere hemel. ‘We hadden het al lang verwacht. Hij had elke week overleg met de NDP. Zijn moeder kreeg ook pakketten van de NDP.’ Somohardjo stelt dat de handelingen van Waidoe met argusogen werden gevolgd door de partij. Vanaf het prille begin was al duidelijk dat Waidoe niet loyaal naar de PL was. ‘Hij zei altijd: ‘Waidoe is niet te koop’. Maar nu zien we dat Waidoe wel te koop is. Voor hoeveel, dat weten we nog niet.’ Voor de partijvoorzitter van de PL was ook overduidelijk dat Waidoe reeds geruime tijd ernaar solliciteerde om uit de partij geroyeerd te worden. ‘Hij speelde toneel en we hebben mooi met hem gespeeld. We hebben ons heel rustig gehouden, totdat hij zelf zijn mond moest openmaken in het parlement.’ Somohardjo laat doorschemeren dat hij de NDP, de partij van wie hij weet dat zij ‘master’ zijn in het spelen van inbraakpolitiek, helemaal niet kwalijk neemt. ‘We nemen het Waidoe kwalijk dat hij voor een appel en een ei te koop is.’
Structuren Nickerie wilden Waidoe weg
Somohardjo die vandaag, dinsdag, naar Nickerie afreist voor een bespreking, zegt dat de structuren van de PL in Nickerie allang niets meer van Waidoe wilden weten. ‘Ze wilden hem allang weg. Ik ben het, de voorzitter, die hem altijd heeft beschermd. Ik heb hem heel veel beschermd.’ Somohardjo zegt Waidoe geen natrap te willen geven, maar hij geeft de naakte waarheid mee. ‘Bij de kandidering van Waidoe bij de afgelopen verkiezingen in 2015 zijn PL-structuren in Nickerie in tranen uitgebarsten. Anderen waren zelfs boos. Ik heb al die app-gesprekken nog steeds bij me. De structuren waren echt niet in hoerastemming toen zij hoorden dat Waidoe namens de PL gekandideerd zou worden. Ik heb die mensen weten te sussen en tot bedaren weten te brengen om Waidoe toch te ondersteunen’, aldus Somohardjo, die zich bewust is van het feit dat hij vandaag hierop gewezen zal worden door de PL-structuren in Nickerie. Ook zegt Somohardjo dat Waidoe gedurende de 4 jaren dat hij deel uitmaakte van de PL nooit een cent heeft bijgedragen in de vastenmaand. ‘Ik wil hem geen natrap geven, maar dit is de keiharde waarheid. Anderen zetten 10% van hun salaris en de rr- en dr-leden brengen altijd wat ze kunnen missen: een fles water, stroop, een zak aardappel of rijst. Waidoe heeft nooit een cent gezet of een zakje aardappel gebracht. Hij zei altijd dat hij als assembleelid minder verdient dan wat hij bij de bank verdiende.’ Somohardjo beschikt over de lijsten met namen van personen die hun bijdrage leveren. De naam van Waidoe komt nergens voor.
Geen aanslag PL maar verraad Javaanse gemeenschap
“Met het verraad heeft Waidoe niet de PL maar de Javaanse gemeenschap verraden. Enkele leden van de PL appten hun voorzitter met de mededeling dat zij ‘zich schamen om Javaan te zijn’. Dat de Javaan het beeld zou zijn van overlopen en verraad.” Somohardjo zegt hierbij dat het verraad van 10 personen niet betekent dat de totale groep uit verraders bestaan. Volgens de PL-topman is er echt geen ramp ontstaan in het rijstdistrict door het verraad van Waidoe. De PL blijft gegarandeerd van een zetel in Nickerie en is bezig te werken aan de tweede zetel. Er waren al 10 kandidaten gesignaleerd, inclusief Waidoe. De partij moet de plek van Waidoe invullen. Dit is voor Somohardjo een heel simpele taak. Vlak na de verkiezingen in 2015 pleegden 2 assembleeleden van de PL verraad door de NDP te gaan ondersteunen. Het gaat om het duo Raymond Sapoen en Diepak Chitan. De PL heeft een aantal vonnissen van de rechterlijke macht voor het toepassen van het terugroeprecht. Deze zijn nimmer uitgevoerd door het Centraal Hoofdstembureau.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: