Bewustwording omtrent goede verloskundigen en verloskundige zorg

Zuster Annemarie Albergs is dit jaar tot verloskundige van het jaar uitgeroepen in het Diakonessenhuis
Zuster Annemarie Albergs is dit jaar tot verloskundige van het jaar uitgeroepen in het Diakonessenhuis
Op 5 mei vierden verloskundigen over de hele wereld de Internationale Dag van de Verloskundigen. Ook dit jaar heeft het Diaconessenhuis voor de derde keer een bijzonder verloskundige in het zonnetje gezet. Zuster Annemarie Alberg is dit jaar tot verloskundige van het jaar uitgeroepen in het Diaconessenhuis. Dit gaf het hoofd van de verloskamer, Griselda van der Leeuw, tijdens een gesprek Dagblad Suriname te kennen. Het doel van deze dag is zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het belang van goede verloskundigen en de verloskundige zorg. Het thema van dit jaar is geworden: “Midwives: defenders of women’s right’. Het thema van dit jaar staat in het teken van de vertegenwoordigende rol die verloskundigen spelen als het gaat om de rechten van vrouwen, in het bijzonder de zwangere vrouwen. De verloskundige draagt niet alleen zorg voor een veilig verloop van de zwangerschap en bevalling, maar strijdt ook voor vrouwen, geeft Van der Leeuw aan. Ook geeft zij aan dat bij het maken van een keus voor verloskundige van het jaar, er gekeken wordt naar de criteria: performance, betrokkenheid en verantwoordelijkheid.
Verloskundige
Een verloskundige is er voornamelijk voor zwangere vrouwen. In de periode van de zwangerschap controleert zij de bloeddruk, evenwicht en aan haar kunnen er ook klachten doorgegeven worden tijdens de zwangerschap. Ook zal de verloskundige nagaan of de baarmoeder voldoende groeit en als het hartje van het ongeboren kindje goed klopt. Dit wordt door middel van een deptone beluisterd. De verloskundige gaat de zwangere vrouw altijd te woord staan met voorlichting en adviezen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: